Užas u BiH: Dijete držali kao roba, bez hrane i u sobi bez struje

Općinski sud u Visokom potvrdio je optužnicu Županijskog tužiteljstva ZDŽ u kojoj se supružnici A. S. i H.S. terete da su duže vremensko razdoblje na području Visokog vršili psihičko i fizičko nasilje nad 6-godišnjim djetetom.

Malodobni dječak je živio u zajedničkom kućanstvu, a u razdoblju od 25. rujna 2017. do 8. rujna 2021. godine supružnici S. su grubo zanemarili svoju funkciju zbrinjavanja i odgoja oštećenog, svjesni da će takvim nasiljem ugroziti mir, psihičko zdravlje i tjelesnu cjelovitost oštećenog te da tako zanemaruju funkciju zbrinjavanja i odgoja dječaka.

U optužnici se navodi da su dijete kažnjavali kada bi uradio nešto što im nije odgovaralo tako što ga je otac H. udarao remenom, a osumnjičena pastorka A. muhalicom i čupala ga rukama za kosu. Nepoznate osobe su ove radnje prijavile 8. rujna 2021. godine Policijskoj stanici Visoko te je službenica JU Centar za socijalni rad Visoko dijete zatekla u mjestu Buzić Mahala, u kući koja nije imala uvjeta za život, bez struje, a iz koje nije moglo izaći, jer su ulazna vrata bila zaključana i ključ je bio kod majke.

Dječak je bio u sobi koja je bila dodatno osigurana metalnim lancem, gdje nije mogao obavljati ni fiziološke potrebe, osim u tutu, koju nije imao gdje istresti. U optužnici se navodi da se u sobi zbog toga osjećao nesnosan smrad, zagušljivost, a dječak je bio iscrpljen, gladan, žedan i umoran.

…kada je i na mjestu događaja utvrđeno da je oštećeni tu sam boravio, dok su osumnjičeni i njihovo zajedničko malodobno dijete (rođeno 2019. godine) živjeli u odvojenoj kući – ljetnoj kuhinji, koja ima uvjete za stanovanje, i tako oštećenog ostavljali bez hrane, vode i drugih osnovnih potrepština za život i samo bi ga povremeno puštali da izađe iz te sobe, pa kada bi oštećeni kradom ponekad uzeo hranu iz prostorija koje oni koriste ili uradio nešto što im nije odgovaralo, tukli su ga optužujući ga da krade od njih i da ne sluša, a kada su primijetili da netko od susjeda donosi oštećenom hranu kada su oni odsutni, koju je primao kroz prozor, osumnjičeni H. S. je zakovao prozor, kako bi spriječili oštećenog da otvara prozor i uzima hranu, navodi se u optužnici, prenosi Klix.

Dječak je smješten na sigurno mjesto, a supružnici S. se terete da su psihičkim i fizičkim nasiljem ugrozili mir, psihičko zdravlje i tjelesnu cjelovitost člana obitelji s kojim žive u zajedničkom kućanstvu, kao roditelj i druga osoba grubo zanemarili funkciju zbrinjavanja i odgoja djeteta, čime su počinili kazneno djelo nasilja u obitelji u vezi s kaznenim djelom zapuštanja ili zlostavljanja djeteta i maloljetnika.

Optužnicu je u cijelosti potvrdio 5. studenog 2021. godine sudac za prethodno saslušanje Općinskog suda Visoko.

(www.jabuka.tv)