Uz pomoć ovih trikova riješit ćete se peglanja odjeće

Peglanje je vjerojatno najomraženiji kućanski posao i malo je onih koji rado uzimaju peglu u ruke.

Stoga vrijedi provjeriti neke od trikova koje stručnjaci za održavanje doma preporučuju da bi odjeća nakon sušenja bila bez nabora, kako biste izbjegli potrebu za peglanjem.

Stručnjakinja za čišćenje iz servisa Laundryheap iz Londona, Kegan Kimball, otkrila je nekoliko savjeta, pri čemu će vam pomoći neki sastojci koje sigurno uvijek imate kod kuće, prenosi 24sata.hr.

Pošpricajte rublje octom i vodom

Ovo će rješenje posebno odgovarati svim eco-friendly vlasnicima odjeće, kaže Kegan. Pomiješajte alkoholni ocat i vodu u omjeru 1 prema 3 u bočici za špricanje, pa pošpricajte po suhom rublju. Pustite da se osuši i većina nabora bi trebala nestati. Osim toga, alkohol je dezinfekcijsko sredstvo, pa je to odličan način da osvježite odjeću prije idućeg pranja.

Ubacite kockicu leda u sušilicu

Ako ste među sretnicima koji posjeduju sušilicu, ubacite u bubanj s rubljem kockicu leda i postavite tajmer na 10 minuta. Vrućina će pomalo otapati led i tako će se otpuštati para, što će imati učinak na ravnanje nabora dok se vi bavite važnijim stvarima.

Postavite foliju ispod odjeće dok peglate

Evo odličnog trika da si olakšate peglanje i odjednom ispeglate odjeću s obje strane: postavite ispod odjeće alu-foliju za kolače, koja će privući toplinu i pridonijeti tome da se izravna i rublje s druge strane, dok peglate jednu. Tako ćete barem uštedjeti malo vremena.

Pomozite si čajnikom

Manje komade odjeće, kao što su potkošulje, majice, šalovi i slično, možete objesiti iznad čajnika u kojem je vrući čaj, kako bi para na brzinu dohvatila rublje i tako pridonijela tome da se nabori izravnaju. Pripazite da ruke ne približite pari, da vas ne bi opekla, a nakon toga možete popiti finu šalicu čaja.

Za brzo rješenje isfenirajte odjeću

Da biste na brzinu riješili najgore nabore na odjeći, koju ubrzo morate odjenuti, objesite odjeću na vješalicu i lagano je pošpricajte običnom vodom. Potom je kratko isfenirajte sušilom za kosu na visokoj temperaturi, što je najbolja alternativa peglanju. Osim toga, gotovo je puno brže nego hvatanje pare nad čajnikom, a u međuvremenu možete i isfenirati kosu pred izlazak.

Iskoristite uređaj za ravnanje kose

Veće nabore na odjeći koji ružno izgledaju izravnajte na brzinu peglom za kosu. Time nećete riješiti sve sitne nabore, no one najgore vidljive možete skroz izravnati, pa će odjeća izgledati urednije. No, pripazite da uređaj ne držite predugo na odjeći, pogotovo na rukavima i rubovima, da ne bi izgledali ‘prekuhano’.

Pegla za kosu savršena je za ravnanje kragni.

Objesite odjeću umjesto da je slažete

Uredno složene majice ili košulje u ormaru mogu izgledati jako uredno, no kad ih krenete vaditi, velike su šanse da će za nekoliko dana sve biti izgužvano. Zato komade koji su osjetljiviji na gužvanje radije objesite na vješalicu, jer će tako dulje ostati uredni.

Pritom je pametno objesiti rublje u ormar odmah nakon što ste ga izvukli iz sušilice, dok je još toplo od pare. Ako ga objesite pažljivo, tako da se ne zgužva, dugo će ostati ravno i uredno, prenosi Daily Mail.

Iskoristite tuširanje

Objesite odjeću koju treba izglačati u kupaonici dok se tuširate, kako biste iskoristili paru od tuširanja da se rublje izravna. Imajte na umu da prije takvog ‘peglanja’ trebate zatvoriti prozore i vrata kupaonice, kako bi se stvorilo što više pare.

Nemojte presušiti rublje prije peglanja

Da biste uštedjeli vrijeme za peglanje, nemojte presušiti rublje, bez obzira na to sušite li ga na zraku ili u sušilici, jer je presušeno rublje teže izglačati. Ako vam se to dogodi, lakše i brže ćete ga ispeglati ako ga prije toga malo navlažite vodom. Jednostavno, napunite bočicu s raspršivačem vodom i lagano pošpricajte rublje.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.