Uz pomoć ovih savjeta uvijek ćete moći naći mobitel u slučaju krađe ili ako ga izgubite!

Bez obzira na to trebate li se osigurati da ćete uvijek moći pronaći svoj uređaj, pronaći izgubljeni ili ukradeni uređaj, ili pak želite znati gdje vam je dijete, ovi savjeti će vam pomoći u tome.

Svakome se u nekom trenutku dogodilo da ne može pronaći svoj mobilni telefon. Najčešće je negdje u blizini, ali ga ne možemo vidjeti letimičnim pregledom. No u nekim situacijama telefon je izgubljen ili možda ukraden, a njegov vlasnik zaista ga želi naći.

Zbog njihovih mogućnosti, mnogo je lakše pratiti pametne telefone, ali to ne znači da su klasični mobilni telefoni ‘neuhvatljivi’.

Digital Trends napravio je kratki vodič za pronalazak i praćenje bilo kojeg mobilnog telefona – novije ili starije generacije.

Prije gubitka

Oni kojima je mobilni telefon ‘njihov život’, vjerojatno bi njegov gubitak doživjeli kao ‘smak svijeta’. Ne toliko zbog samog uređaja, već zbog svih podataka na njemu. Kako bi i u slučaju ‘nestanka’ telefona bili sigurni da ga možete naći, treba ga pripremiti.

Pametni telefoni imaju na raspolaganju različite aplikacije koje je moguće instalirati i aktivirati kako bi se telefon moglo lakše pronaći kad ‘nestane’. Jedna od zanimljivijih aplikacija je Prey. Ne samo da je besplatna, već funkcionira i na iOS-u i na Androidu i na bilo kojem operativnom sustavu na računalu.

Dovoljno ju je instalirati, registrirati se, sinkronizirati podatke s telefona i to je to. Kad telefon ‘nestane’, dovoljno je ulogirati se korisničkim imenom i započeti pretragu. Prednost je to što ‘Prey’ ne prati lokaciju pametnog telefona prije no što mu korisnik to kaže pa se ne morate bojati za privatnost.

Za obične mobilne telefone princip je nešto kompliciraniji i skuplji. AccuTracking stoji šest dolara mjesečno (35 kuna) i funkcionira samo s telefonima koji podržavaju GPS.

Ako zagubite telefon, jednostavno se ulogirajte na svoj račun AccuTracking i dok god telefon radi, moći ćete ga locirati.

Nakon gubitka

Čak i ako niste instalirali neku od aplikacija na svoj telefon, ne mora biti sve izgubljeno. Osim ako nije u pitanju običan mobilni telefon. Tada je najbolje da se uputite do svog mobilnog operatera i odaberete novi telefon.

Ako se radi o pametnom telefonu, još ima nade.

Kod Androida možete iskoristiti aplikaciju Plan B. Ne morate imati telefon u rukama da biste je mogli instalirati s Google Playa. Nakon što je instalirate, aplikacija će automatski poslati lokaciju telefona na vaš Gmail.

Drugi je način odlazak na google.com/android/devicemanager koji će pronaći vaš telefon ako je na njemu uključena opcija utvrđivanja položaja.

Korisnici iPhonea mogu instalirati Find My iPhone. Za one koji nisu razmišljali o tome ranije, aplikaciju mogu instalirati i naknadno. Dovoljno je posuditi bilo koji ‘i’ uređaj od prijatelja, instalirati ‘Find My iPhone’ na taj uređaj i ulogirati se sa svojim Apple ID-om. Nakon ulaska u račun, aplikacija će prikazati lokaciju telefona na karti.

Praćenje s dopuštenjem

U pojedinim situacijama nije loše da netko zna točno gdje ste. Bez obzira na to radi li se o nekom putovanju u stranu zemlju, kampiranju ili planinarenju. Ili jednostavno roditelj želi znati gdje mu je dijete.

Ako osoba koju želite pratiti ima običan mobilni telefon, na raspolaganju je već ranije spominjani ‘AccuTracking’.

No ako osoba koju želite pratiti ima pametni telefon, dobra je opcija aplikacija ‘Find My Friends’. Dostupna je i za iOS i za Android, a korisniku omogućava praćenje nekoliko telefona odnosno ljudi istovremeno.

Zločesto praćenje, bez dopuštenja

Ako želite nekoga pratiti zbog njegove odnosno njezine sigurnosti, najbolje je biti izravan i pitati za dopuštenje. No ako ste špijun ili privatni detektiv, možda vam može dobro doći, piše Tportal.hr.

Najjednostavniji način za praćenje nekoga s pametnim telefonom je instalirati na taj uređaj neku od ‘diskretnih’ aplikacija za praćenje, poput StealthGenie. Jedini je problem to što ćete morati nekako doći do samog uređaja kako biste instalirali aplikaciju i potom sakriti ikonu aplikacije da korisnik ne otkrije ‘uljeza’.

Kod običnih mobilnih telefona s GPS-om, pomaže instalacija ranije spomenutog AccuTrackinga i potom skrivanje ikone kako vlasnik telefona ne bi odmah shvatio da ga prate.

Ako telefon koji biste željeli pratiti nema GPS, morat ćete ili posegnuti za Jamesom Bondom koji će ugraditi GPS čip u dotični telefon ili jednostavno odustati od praćenja.

Naravno, dok god želite pratiti neki uređaj (i njegovog vlasnika) i imate njegovo dopuštenje, ne bi trebalo biti većih problema.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.