Uz ove savjete božićna zvijezda potrajat će do iduće godine

Božićna zvijezda jedan je od omiljenih blagdanskih ukrasa u mnogim domovima, ali i zahtjevan cvijet s čijim se potrebama mnogi ne uspiju izboriti, pa svake godine kupuju novi primjerak.

Upravo se zbog toga svake godine iznova raspravlja o načinima brige za tu crvenu ljepoticu. Zadovoljna.hr donosi savjet Jurice Ravenšćaka, čiji je OPG najveći hrvatski proizvođač crvenih zvijezda.

Božićna zvijezda mora se prilagoditi novom domu

Prvi savjet odnosi se na trenutak kada ste kupili svoju zvijezdu. Kad je donesete kući, ona bi trebala proći proces aklimatizacije. Ljudima temperatura u kući bude recimo 23-24 Celzijeva stupnja, a zvijezdu donesu iz auta u kojem je bilo 7-8 stupnjeva.

Zbog toga je prvo trebaju sat ili dva ostaviti u, recimo, hodniku da se aklimatizira. Dakle, treba je postupno unositi u kuću, a ne je najednom iz centra ili tržnice i vrećice gdje je bila na hladnom prebaciti u toplu prostoriju, kaže Ravenšćak o prvom potezu u kojem mnogi griješe.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @_nin.ka_

Ne smije biti kod izvora topline i na propuhu

Druga je bitna stvar da božićna zvijezda ne smije biti kraj izvora topline, kao ni na propuhu. Ova biljka voli vlagu, a u kući je baš i nema, i to se teško može promijeniti, ali na toplinu i propuh može se utjecati.

Također, dobro bi bilo da biljku ne selite po svojem domu. Ako je, primjerice, stavite na stol, dobro bi bilo da tamo i ostane, kaže agronom. Jedne će vam se godine, objašnjava, možda dogoditi da odaberete mjesto na kojem će biljka propasti. No iduće godine izabrat ćete drugo mjesto, na kojem biljka onda može opstati.

U svakom slučaju – kada nađete mjesto koje je dobro za vašu biljku, nemojte je seliti – božićna zvijezda voli imati svoje mjesto. Biljka je to koja je dosta zahtjevna, čudna i osjetljiva. 

Kako je već spomenuto, ona ne voli biti na mjestu gdje je propuh i gdje se često otvaraju i zatvaraju vrata, kao ni tamo gdje dosta cirkulira zrak od radijatora ili peći. To je više isušuje i zato joj to ne odgovara, kaže Ravenšćak.

Oprezno s vodom

Kada je u pitanju zalijevanje, obično se govori da božićnu zvijezdu treba zalijevati odozdo, međutim agronom kaže da nije greška ni ako se biljci nalije voda u zemlju, u teglu ili ako joj se pošpricaju listovi.

Nije to ništa što će njoj smetati, da se lagano poprska, ali nije ni nešto neophodno što mijenja puno toga na njoj, dodaje i napominje da je kod zalijevanja bitno i da biljci voda u tanjuriću ne stoji predugo. Kad voda stoji u tanjuriću, to je za nju smrt.

Božićna zvijezda, naime, traži vlagu, ali bolje je češće je zalijevati nego pustiti da voda predugo stoji u tanjuriću.

Ravenšćak savjetuje da vodu iz njega ispraznite nakon najviše 5 do 10 minuta, a onda teglu redovito uzimajte s dva prsta u ruke i kad primijetite da je lagana, biljku ponovno zalijte.

Puno toga ovisi o vašem osjećaju, a nema točnog pravila svako koliko je morate zaliti. Nekad će to biti nakon jednog dana, nekad nakon dva…

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ivana (@ivana_l18)

Kako da božićna zvijezda opet pocrveni

I dok ostatak godine, kad joj je list zelen, može podnijeti puno teže uvjete i biti i na propuhu i na kiši, u razdoblju dok je crvena božićna je zvijezda najosjetljivija i to trebate imati na umu u ovo predblagdansko vrijeme.

Ako budete poštivali pravila, vaša biljka nagradit će vas time što će potrajati do iduće godine. Ako se to dogodi, najbolje je da se odmah informirate i o tome kako da zvijezda opet pocrveni za iduću blagdansku sezonu. Njoj treba biti dan kad je vani dan, a noć kad je vani noć, što je u kući nemoguće.

Zbog toga trebate imati kutiju kojom ćete je pokrivati kad je vani mrak, i to čim se počne smračivati, čim se počne loviti sumrak, trebate je pokriti. I to je nešto s čim trebate početi već oko 15. rujna, a onda će već 1. listopada zvijezda početi dobivati tamniju boju lista, kaže Ravenšćak.

A do Božića će opet biti predivan crveni ukras vašeg blagdanskog doma.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.