Uz GP Goricu radit će se trafostanica te komunalna infrastruktura

Radovi na Graničnom prijelazu Gorica – Vinjani traju i ulaze u završnu fazu, piše Večernji list. Najveći projekt na bosanskohercegovačkoj strani granice tako se lagano bliži kraju. Njegova dogovorena vrijednost je 1,574.000 KM.

”Postoje određene situacije zbog kojih projekt kasni, ali, prema informacijama kojima raspolažemo, do kraja svibnja radovi bi trebali biti gotovi. Informiran sam o radovima i moram istaknuti dobru komunikaciju s investitorima, Upravom za neizravno oporezivanje i izvođačem radova, koji redovito komuniciraju i koordiniraju s nama. Radi se o jednom uspješnom projektu i možemo biti zadovoljni njegovim skorim završetkom,” kazao je za Večernji list grudski načelnik Ljubo Grizelj.

Kazao nam je i da je u tijeku zahvat uređenja oko 300 metara po dubini magistralne ceste M6 kojim će biti riješeno i pitanje odvodnje oborinskih voda, uređenje nogostupa i u jednom dijelu izgradnja trećeg traka, čiji je investitor Javno poduzeće Ceste Federacije. Ljubo Pravdić, v. d. direktora JP Ceste, je i u najavi radova od prije pola godine kazao kako će, na zahtjev načelnika Gruda Ljube Grizelja, biti osigurana sredstva za izgradnju prometnog traka za teška teretna vozila, a cilj je poboljšati uvjete kretanja i maksimalno smanjiti čekanje.

Grizelj je potvrdio da, uz radove na graničnom prijelazu, u istoj zoni postoje i drugi projekti.

”Osim graničnog prijelaza, određeni radovi se izvode na komunalnoj infrastrukturi i na opskrbi električnom energijom cijelog tog graničnog područja. Elektroprivreda HZ HB radi jednu veliku trafostanicu, a JP Komunalno Grude odgovarajuću vodovodnu infrastrukturu kako bi se nekim mještanima koji su bili spojeni na vodovod iz Hrvatske, onaj u Imotskom, omogućilo spajanje na vodovod Grude,” istaknuo je Grizelj.

Radovi na spomenutom graničnom prijelazu do sada nisu pravili probleme. Najveći uspjeh je bilo nezatvaranje granice na četiri mjeseca, što je bio plan kako bi radovi bili završeni bez gužvi. Ipak, to nije odgovaralo većini ljudi, osobito gospodarstvenicima kojima za potrebe posla taj prijelaz svakodnevno treba.

Gospodarstvenici, predvođeni udrugom iz Posušja, tada su napisali pismo u kojem je stajalo kako bi takav potez izazvao ogromne štete gospodarstvu Zapadnohercegovačke županije, a posebice špediterskim tvrtkama i prijevoznicima koji su u svom poslovanju vezani uz taj prijelaz.

Uz Ivana Pavkovića uime Udruge gospodarstvenika Posušje, aktivno su se u rješavanje problema uključili i Gruđani, osobito Stipe Vranješ, jedan od najmoćnijih bh. gospodarstvenika, koji su nazočili sastanku na kojem su riješeni svi problemi.

Uz gospodarstvenike, najveću ulogu odigralo je grudsko općinsko rukovodstvo koje je također išlo s namjerom da se prijelaz ne zatvori jer bi to nanijelo ogromnu štetu gospodarstvu. Sada kad je većina ovih problema riješena, još ostaju završne faze radova koji će poboljšati prometovanje i uvjete na bh. strani jednog od najfrekventnijih prijelaza.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.