Uvodi se produženi boravak u osnovne škole na području HBŽ-a

Inicijativa za unaprjeđenje osnovnog odgoja i obrazovanja, odnosno uvođenje produženog boravka u osnovne škole na području HBŽ-a, za isti stol dovela je predstavnike lokalnih zajednica i šefove službi za društvenu djelatnost s resornim županijskim ministarstvom.

Sukladno Zakonu o osnovnom školstvu, Ministarstvo je prethodno izradilo i svim općinama dostavilo nacrte Kriterija za radno vrijeme i Programa rada produženog boravka u osnovnim školama.

Sigurni boravak djece mlađe školske dobi nakon ili prije redovite nastave za zaposlene roditelje je od izuzetne važnosti. O tome se pričalo godinama, a nije se učinilo ništa. Do sada. Rad produženih boravaka je osmišljen, a izrađena je i pravna osnova za njihovo uvođenje, javlja FTV.

Roditelji će imati mogućnost svoju djecu ostaviti sa stručnim osobljem koje će sa njima učiti, razvijati njihove potencijale, tako da roditelji, kada umorni dođu s posla, jednostavno će moći se posvetiti svojoj djeci u igri, razgovoru, a ne rješavanju domaćih zadataka i učenju. Mislim da je to veliki korak naprijed, kaže Gordana Nakić, ministrica znanosti, prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije.

Bio bi to i svojevrstan početak reforme osnovnog obrazovanja.

Smatram kako reforma školstva ne može ići samo u smislu zatvaranja malih seoskih škola nego da treba podizati kvalitetu školstva, a reformski procesi idu upravo u tom smjeru da se otvaraju produženi boravci, dodaje ministrica Nakić.

Pomoćnik načelnika za opću upravu i društvene djelatnosti Općine Tomislavgrad Božo Kovačević kazao je kako će ta općina dati potporu za sve što se od njih bude tražilo.

Općina će imati obvezu pomoći materijalno-tehničkim sredstvima, a vidjet ćemo da sufinanciramo topli obrok za učenike i roditelje koji ne mogu to sami, istaknuo je načelnik Općine Kupres Zdravko Mioč (HDZ BiH).

Ministarstvo prosvjete plaćalo bi djelatnike koji će raditi u produženom boravku, uglavnom nastavnike koji su ostali bez norme ili razreda, te pripravnike koji bi dio svog pripravničkog staža obavljali u produženim boravcima.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

  • Hoće li produženi boravak se uvesti i u škole ŽZH , da djeca ne moraju u produženi boravak u skuoe privatne vrtiće.
    Da se bar malo smanje troškovi roditeljima na ovako niske plaće i skupotinju koja svaki dan raste.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.