Uvodi se posebno odličje za najhrabrije vojnike

Dopunama državnog zakona o odličjima, koji bi uskoro trebao biti pred parlamentarcima, uvodi se novo priznanje – “Orden srebrnog grba Bosne i Hercegovine s mačevima” za iskazanu osobnu hrabrost pripadnika Oružanih snaga BiH, piše Večernji list.

Ovaj orden će se dodjeljivati vojnim osobama iz zemlje za iskazanu iznimnu hrabrost i požrtvovnost u pružanju pomoći, odnosno spašavanju ljudi i dobara u prirodnim, tehničkim i drugim katastrofama.

Zahvaljujući uvođenju novog odličja, znatno će se povećati mogućnost da pripadnici OS BiH odličjem budu nagrađeni za svoj angažman u raznim nesrećama i prirodnim katastrofama. Poznato je kako su upravo pripadnici vojske imali ključnu ulogu u pomoći stanovništvu prilikom razornih poplava i klizišta prije godinu i pol, kao i da su prva adresa kojoj se civilne vlasti obraćaju kada treba gasiti šumske požare ili prebacivati teško ozlijeđene i bolesne osobe iz izoliranih područja do medicinskih ustanova.

Za razliku od mnogih država, OS u BiH ima vrlo mali broj odličja na državnoj razini koja mogu biti dodijeljena njegovim pripadnicima za iznimni angažman, hrabrost i požrtvovnost.

Prema postojećem zakonu, odličja BiH su društvena i javna priznanja koja se dodjeljuju za poseban doprinos u ostvarivanju ljudskih prava i sloboda, za izgradnju demokratskih odnosa, mira i stabilizacije, razvoja međunarodne suradnje BiH s drugim državama i međunarodnim organizacijama te kulturnog, ekonomskog i svakog drugog napretka naroda i građana BiH.

Popis onih koji mogu biti odlikovani je dugačak i uključuje sve, od građana BiH, gospodarskih društava, pravnih osoba, vladinih i nevladinih organizacije, stranih državljana, do inozemnih i međunarodnih organizacija i institucija, piše Večernji list.

O tome tko će dobiti odličje odlučuje Predsjedništvo BiH, a na raspolaganju mu je sedam odličja, i to “Orden slobode”, “Orden mira”, “Orden Bosne i Hercegovine”, “Orden zlatnog grba BiH s mačevima”, “Orden zlatnog grba BiH s lentom”, “Orden BiH sa zlatnim vijencem” i “Orden BiH sa srebrnim vijencem”.

Za samo jedno od ovih odličja – “Orden zlatnog grba BiH s mačevima” u zakonu se navodi kako se “dodjeljuje prvenstveno vojnim osobama iz zemlje i inozemstva za osobite zasluge u obrani zemlje, učvršćivanju mira, stabilizacije i vojne suradnje u zemlji i regiji”. Sada će se časnicima, dočasnicima i vojnicima moći dodjeljivati i “Orden srebrnog grba BiH s mačevima” za iskazanu osobnu hrabrost.

Zasluge za dobivanje ovog odličja pripadnici OS BiH moći će prikupiti služeći u mirovnim misijama u inozemstvu, ali i u angažmanu na pomoći civilnom stanovništvu u prirodnim i drugim nesrećama.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.