Uvođenje eura utjecat će na smanjivanje inflacije u Hrvatskoj

U studenom je inflacija u Hrvatskoj iznosila 13,5 posto, a podaci za prosinac još nisu objavljeni.

Financijski savjetnik Danko Sučević odgovorio je na pitanja o uvođenju eura, inflaciji, te razlici u cijenama u Hrvatskoj i nekim drugim europskim državama koje su brojni građani 1. siječnja postali svjesniji.

Razina inflacije pada u zemljama Europske unije, a Sučević smatra kako će se to uskoro početi događati i u Hrvatskoj, no upozorio je da to ne znači da će cijene padati, već da će manje rasti.

Dugoročno će uvođenje eura utjecati na smanjivanje, odnosno nepovećavanje inflacije. Kratkoročno, o čemu sad pričamo to bi moglo imati nekakav utjecaj, rekao je za dnevnik HRT-a.

Ne mislim da je istinita priča o velikim poskupljenjima s 31. prosinca na 1. siječnja. Mislim da su to izolirani slučajevi i nalaz državnog inspektorata vam pokazuje da oko 70 – 80 posto cijene nisu podignute, rekao je Sučević, dodajući kako je uvjeren da će inflacija biti niža u siječnju nego u prosincu i veljači.

On kaže kako se po stopama inflacije može vidjeti da su cijene rasle 1. rujna, listopada, studenog i prosinca, no smatra da 1. se siječnja nisu dizale, “ali i da će se opet dići 1. veljače, u ožujku i u travnju”.

Napominje da ovdje efekt imaju i siječanjski popusti. Razliku u cijenama proizvoda u Hrvatskoj i zemljama EU objasnio je na primjeru Nutelle, a sve se svodi na potražnju i ponudu.

Sigurno znamo da je u Njemačkoj veća ponuda zamjenskih proizvoda za Nutellu. Treba nam veća konkurencija. Ulaskom u Schengen i euro ta će konkurencija biti veća u Hrvatskoj, objašnjava Sučević.

Konkurenti više neće morati preračunavati eure u kune i voditi posebne cjenovne politike, pa će im trgovanje s Hrvatskom biti utoliko lakše.

Mislim da je uvođenje eura generalno jako dobra gesta i da možemo očekivati jako dobre vijesti i biti optimistični, zaključio je Sučević

(www.jabuka.tv | Foto: Freepik)

2 komentara

  • uviđenjem Eura u Hrvatskoj piskupit će sve u roku 1 godine za 50% .
    To se deŝavalo isto u svakoj zemlji zapadne Europe

  • koja slatka obećanja, narode moj… Na kraju, očekuje se pravdanje: Dragi moji Hrvati, gadno sam vas zeznuo.. nije bilo namjerno.
    Ali – kajem se. Vaš (još biše briselski i beogradski) Andrej Plenković

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.