Uvedena nova medicinska usluga za djecu u SKB Mostar

Zadovoljstvo nam je predstaviti javnosti novu uslugu koju smo od danas, 6. prosinca 2021. godine, uveli na Klinici za dječje bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, a riječ je o primjeni opservacijskog protokola ADOS koji predstavlja “zlatni standard” u postupku dijagnostike poremećaja iz spektra autizma, navode iz SKB Mostar

Po njihovim saznanjima, SKB Mostar je prva ustanova  u Bosni i Hercegovini koja, koristeći ovu metodu, dijagnosticira poremećaje iz spektra autizma (od 12 mjeseci do odrasle dobi). Navedeni test omogućava standardiziranu procjenu komunikacijskih vještina, interakcije, igre i sveukupnog općeg ponašanja pojedinaca, te strukturirano kodiranje istih.

Protokol se primjenjuje za djecu sa svim neurorazvojnim poremećajima kao što su: intelektualna onesposobljenost, poremećaji u ponašanju, pamćenje u učenju, poremećaj pozornosti i hiperaktivnost (ADHD), autizam, nerazvijen govor itd.

Inače, godišnji broj pregleda i tretmana djece sa neurorizičnim poremećajima na Klinici za dječje bolesti SKB Mostar se okvirno kreće oko tisuću, no realne potrebe su znatno veće. Zbog niskog socioekonomskog statusa obitelji kao i različitih stresora koji patogeno utječu na opći razvoj djeteta, broj neurorazvojnih poremećaja ima tendenciju rasta te će u budućnosti biti znatno veći broj takve djece.  U svijetu, primjerice,  živi oko 53 milijuna djece mlađe od 5 godina s teškoćama u razvoju.

Svjesni spomenutih činjenica, vjerujemo kako ćemo u skoroj budućnosti, pored protokola ADOS-a,  biti u mogućnosti razvijati programe prevencije i odgovoriti na specifične zahtjeve adekvatnim dijagnostičko-terapijskim intervencijama djeci s neurorazvojim poremećajima i njihovim obiteljima.

Kontakt telefon na koji se mogu dobiti sve potrebne informacije u vremenu od 12-14 sati, svaki radni dan, je: 036/ 341 967.

ADOS protokoli jedan su iznimno značajan iskorak kako u radu SKB Mostar tako i za djecu i obitelji koji će biti korisnici ovih usluga, a za koji su do sada morali ići u neki od prekograničnih bolničkih centara, priopćeno je.

(www.jabuka.tv)1 komentar

  • A od čega se dobija auitzam.?Ono što znamo je to da nije od VAKCINA. Ma sto posto nije od vakcina.. Onaj tko drugačije kaže obično bude UBIJEN. Onako slučajno umre…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.