Utrostručen uvoz “žeste” u BiH u tri godine

Uvoz jakih alkoholnih pića u BiH, poput vinjaka, vodke i rakije, utrostručen je za svega tri godine.

Pokazuju to podaci od Vanjskotrgovinske komore BiH, a po kojima smo u 2015. godini uvezli tek 9,45 milijuna KM vrijedna žestoka alkoholna pića, a lani čak 29,7 milijuna, pišu Nezavisne novine.

Kada je riječ o ovim pićima, u 2018. najviše smo kupovali rakije iz inozemstva i to za 8,9 milijuna maraka.

Tu spadaju šljivovica, kruška, trešnjevača i višnjevača, kao i ostale srodne vrste destiliziranih pića. Nešto manje, odnosno oko 8,2 miliijuna KM, platili smo likere i pića za osvježenje, dok smo za uvoz viskija dali 6,6 milijuna maraka.

Za vodku smo u prošloj godini potrošili oko 3,5 milijuna KM, a za džin i klekovaču oko 1,2 milijuna. Dugačak je popis zemalja iz kojih smo se opskrbljivali “žestom”.

Lozovaču i komovaču najviše uvozimo iz Srbije, Hrvatske i Crne Gore, dok se vinjak najviše uvozi iz Srbije. Viski sa svojim raznim destilatima najviše se uvozi iz Slovenije, Nizozemske i Francuske, rekli su iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

Kako su dodali, džin se najviše uvozi iz Slovenije, Nizozemske, Hrvatske te Velike Britanije, dok klekovaču i ne uvozimo u velikim količinama, ali kompletan uvoz dolazi iz Srbije.

Vodka se najviše uvozi iz Hrvatske, Italije, Francuske, Slovenije, Nizozemske i Velike Britanije. Likeri kao i slična pića za osvježenje se najviše uvoze iz Njemačke, Hrvatske, Slovenije, Nizozemske i Srbije, navode iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

Sa druge strane, raste i vrijednost izvoza jakih alkoholnih pića, ali ni približno kao uvoz. Tako je, na primjer, on 2015. godine iznosio 6,9 milijuna maraka, godinu dana kasnije 9,83 milijuna KM, 2017. godine 12,75 milijuna, a prošle je uvezeno 13,38 milijuna maraka.

Naši voćari poručuju da su domaće rakije, odnosno one proizvedene u BiH, znatno kvalitetnije od uvoznih, te ih stoga čudi što imamo ovoliki uvoz. Imaju, ipak, i svoje tumačenje ovih ogromnih svota.

Na prvi pogled ne može se povjerovati da toliko pića uvozimo. Ali, sasvim je sigurno da su te brojke točne, jer pića uvozimo za luksuzne ugostiteljske objekte. Imamo dosta bogatih ljudi koji uživaju u stranim pićima, odnosno misle da su strane marke bolje od naših. A nema ništa zdravije od naših prirodnih rakija i ostalih pića, poručuje Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS.

Inače, prema informacijama portala The Daily Viz, oslonjenim na podatke Svjetske zdravstvene organizacije, BiH se nalazi na 93. mjestu po konzumaciji alkohola u svijetu.

Prema istom izvoru, u potrošnji alkohola u BiH prednjači pivo, a slijede rakije i ostala pića.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.