Usvojeni novi proračuni: U Ljubuškom bez poteškoća, a u Grudama odbijeni amandmani HRS-a – Jabuka.tv

Usvojeni novi proračuni: U Ljubuškom bez poteškoća, a u Grudama odbijeni amandmani HRS-a

Gradsko Vijeće Ljubuški u srijedu je jednoglasno usvojilo Proračun Grada Ljubuškog za 2021. godinu u iznosu od 13.003.500 maraka.

Na ponuđeni proračun nije bilo amandmana, a usvojen je jednoglasno.

Iako smo bili malo kratki s rokovima, ipak smo išli u redovnu proceduru usvajanja Proračuna Grada Ljubuškog. U ovoj situaciji je bilo jako teško bilo što planirati. Išli smo dosta oprezno s planiranjem i prihodovnom i rashodovnom stranom proračuna, koji je na razini ovogodišnjeg proračuna. Rekao bih da je on na neki način socijalan iz razloga što smo zadržali sve one poteze koje smo vukli u zadnjih nekoliko mjeseci, pojasnio je gradonačelnik Vedran Markotić.

Planirani prihodi za 2021. godinu predviđeni su u iznosu od 11.766.000 maraka, što je gotovo milijun i pol maraka više u odnosu na ovu godinu. Izvori stalnih sredstava iznose 237.500 maraka, a kapitalne transakcije 1,000.000 maraka, objavili su iz Grada Ljubuškog.

Planiranim proračunom povećana su sredstva za ljubuške mjesne zajednice – s 250.000 maraka na 330.000 maraka, a za poljoprivredu je, kako navode, planiran iznos od 470.000 maraka.

Grad Ljubuški 400.000 maraka izdvaja za nastavak širenja vodovodne mreže kako bi vodu dobila i jedina dva preostala sela koja još uvijek nemaju gradski vodovod Studenci i Stubica. Nastavlja se i izgradnja zapadne obilaznice.

Po prvi put izdvojit će se i sredstva za pomoć mladima pri kupnji prve nekretnine ili izgradnji obiteljske kuće u iznosu od 200.000 maraka. Povećana su izdvajanja i za Gradski vrtić, a sufinancirat će se i rad privatnih vrtića kako bi roditeljima cijene vrtićkih usluga bile niže.

Obrazovanju je planirano 1.580.000 maraka, od čega je za stipendije studentima predviđeno 250.000 maraka, a za prijevoz učenika 700.000 maraka.

Prijevoz svih učenika ostaje besplatan, što je ogromno opterećenje za gradski proračun, no nije mi žao niti jedne jedine marke koja će biti odvojena za to, jer smo time pomogli širokom krugu obitelji koja imaju djecu i tako olakšali pritisak na njihove kućne budžete. U tome će nam pomoći i Županija Zapadnohercegovačka. Sredstva za stipendije ostaju ista. Povećali smo i izdvajanja za poljoprivrednike kroz pomoć pri proljetnoj i jesenskoj sjetvi i sufinanciranje nabavke plastenika… Mislim da je proračun realan, ostvariv i provediv, naglasio je gradonačelnik Markotić.

Na sjednici je, također, usvojen i Prijedlog odluke o izvršenju Proračuna Grada Ljubuškog za 2021. godinu.

Grudski proračun 9.969.490 KM

Općinsko vijeće Grude održalo je 2. sjednicu 29. prosinca 2020. godine. Većinom glasova usvojen je dnevni red od sedam točaka. Većinom glasova odbijen je prijedlog Ivana Pandžića (HRS), za video-snimanjem sjednica.

Izvod iz Zapisnika sa konstituirajuće sjednice Općinskog vijeća Grude jednoglasno je usvojen, bez primjedbi.

Vijećnička pitanja postavljali su: Ivan Lukenda, HSS, Miro Palac, HDZ BiH, te članovi Kluba HRS-a Nedjeljko Pandžić, Ivan Pandžić i Tomislav Bandić.

Prijedlog Rebalansa proračuna općine Grude za 2020. godinu usvojen je s 20 glasova “za” i 3 suzdržana glasa.

U raspravi o Proračunu općine Grude za 2021. godinu Klub HRS-a je podnio sedam amandmana koji nisu prihvaćeni od strane predlagatelja Općinskog načelnika. Nakon glasovanja,  s 19 glasova “za” i tri glasa “protiv”, usvojen je Proračun općine Grude za 2021. godinu.

Foto: Općina Grude – Općinsko vijeće Grude

Općina Grude je usvojila Proračun u vrijednosti 9.969.490 KM.

Nakon glasovanja,  usvojena je Odluka o izvršenju Proračuna općine Grude za 2021. godinu, Odluka o odobravanju pribavljanja bankovnog  jamstva u korist Uprave za neizravno  oporezivanje BiH i Zaključak o odobravanju kupnje nekretnine u K.o. Grude-grad, priopćeno je iz Općine Grude.

HRS Grude: Amandmane su nam odbili i vladajući i oporba

Hrvatska republikanska stranka Grude reagirala je na dnevni red sjednice, i to na stavku Proračun općine Grude.

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

U utorak je održana druga sjednica OV-a Grude. Na sjednici su nazočila 24 vijećnika od kojih su dva napustila sjednicu u tijeku održavanja iste.

Klub HRS-a konstatirao je kako se konstantno krši Poslovnik o radu OV-a, budući da još uvijek nije donesen Program rada vijećnika, koji se po navedenom Poslovniku treba donijeti tijekom godine.

Klub HRS-a zahtijevao je video snimanje sjednica OV-a, svi zastupnici osim HRS-a glasali su protiv ovog prijedloga.

Izglasavao se Proračun kao najvažniji dokument koje OV uopće izglasava tijekom godine. Amandmane na Proračun 2021. imao je isključivo HRS, kratki sažetak donosimo:

  1. Smanjenje plaća i naknada zaposlenih u Općini Grude za 20%, s napomenom da se ne obračunavaju plaće od 1.200,00 KM i niže. Da se nastala sredstva preusmjere za stipendije studenata prema socijalnom kriteriju u iznosu od 40.000,00 KM i 361.600,00 KM preusmjere na račune svih roditelja koji imaju djecu od 6 godina i mlađu.
  2. Ukidanje naknada političkim strankama, povjerenstvima i svim vijećnicima i sredstva u iznosu od 150.000,00 KM preusmjeriti kao pomoć socijalno ugroženim osobama, istaknuli smo kako je 100 KM pomoći premalo koliko ona sada iznosi.
  3. Sredstva za prijevoz učenika u iznosu od 560.000,00 KM preusmjeriti na račune roditelja koji imaju djecu koja pohađaju školu.
  4. Sredstva za usluge medija u iznosu 6.000,00 predlagali smo utrošiti za transparentnost i video snimanje sjednica OV-a.
  5. Sredstva u iznosu od 600.000,00 KM namijenjenih za uređivanje poslovnih prostora (za uhljebe nove) predlagali smo da se iskoriste za sanaciju lokalnih cesta te bi cjelokupna sredstva iznosila 1.100 000,00 KM.
  6. Ukidanje prihoda od prodaje zemljišta, budući da smatramo kako zemljište treba besplatno dodjeljivati ukoliko netko želi na njemu osnovati obitelj.
  7. Ukidanje dijela naknada za volonterski rad koji služi kao poligon za uhljebljavanje, te veliki dio sredstava u iznosu od 30.000,00 KM davati kao poticaje za prvo zapošljavanje mladih privatnom sektoru.

Svi amandmani su odbijeni od strane vladajućih i “oporbe”:

  • HSP-a AS – Julija Tomas
  • SDP-a BiH – Dragan Iličić
  • HSS-a BiH – Ivan Lukenda

Proračun je izglasan uz 19 glasova ZA ( HDZ BiH + HSS BiH + HSP AS + SDP BiH ) i sa tri glasa PROTIV (HRS), priopćeno je iz OO HRS Grude.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.