Usvojen zakon kojim će nezaposlene porodilje u HNŽ-u naknadu dobivati 12 mjeseci

Skupština Hercegovačko-neretvanske županije u srijedu je, vjerojatno na zadnjoj sjednici u ovom mandatu, po skraćenom postupku usvojila Zakon o materijalnoj potpori obitelji s djecom i Zakon o izmjenama Zakona o prosvjetnoj inspekciji.

Zakon o materijalnoj potpori obitelji s djecom odnosi se na njegovo usklađivanje s federalnim zakonom koji treba stupiti na snagu 8. listopada ove godine, a riječ je o primanjima nezaposlenih porodilja i jednokratne pomoći za opremanje novorođenčadi, dječjeg dodatka i određenih drugih prava, s tim da se sredstva za ostvarivanje prava na dječji dodatak osiguravaju u proračunu Federacije, a sredstva za ostvarivanje prava na novčanu pomoć nezaposlenoj porodilji u proračunu županija.

Nezaposlene porodilje koje su dosad imale naknadu od 400 maraka i primale je šest mjeseci, sada će tu naknadu dobivati dvanaest mjeseci. Također, naknada će se isplaćivati po djetetu, tako da postoji i dvostruka naknada ako su primjerice rođene dvojke, objasnio je zamjenik predsjedavajućeg Skupštine HNŽ-a Tomislav Martinović.

Po podacima iz ranijih godina, oko 1.200 majki-porodilja ostvarit će ovo pravo.

Važna izmjena koju sadržava ovaj zakon odnosi se i na ukidanje imovinskog cenzusa koji više neće biti uvjet za ostvarivanje prava, nego će pravo na naknadu ostvariti svaka majka-porodilja koja je u Službi za zapošljavanje HNŽ-a evidentirana kao nezaposlena.

Po riječima predsjedavajućeg Skupštine HNŽ-a Šerifa Špage, to je 55 posto od najniže plaće, ali odlukom Vlade će se svake godine, u odnosu na stanje u proračunu, ta primanja mijenjati, odnosno povećavati.

Status uposlenih porodilja i dalje ostaje isti, tj. primaju naknadu 12 mjeseci s tim da županijski proračun to refundira u iznosu od 40 posto od onoga što im daju poslodavci.

(Fena)

1 komentar

  • Moja zena je rodila 24 avgusta 2022 i resenje je dobila na naknadu 6 mjeseci e sad jeli zakon isti u mostaru i jablanici zna li neko

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.