Usvojen Proračun Grada Širokog Brijega u iznosu od skoro 13 milijuna i 300 tisuća KM

Pod predsjedanjem predsjednika Gradskog vijeća Vinka Topića održana je 31. sjednica Gradskog vijeća.

Početak sjednice započeo je minutom šutnje za preminulog vijećnika Dražena Buhača.

Na sjednici su bila nazočna 23 vijećnika koji su jednoglasno usvojili zapisnik s prethodne sjednice.

Usvojen je prijedlog Proračuna Grada Širokog Brijega za 2020. godinu u iznosu od 13.288.500,00 KM. Važno je naglasiti da su prihodi od poreza i neporezni prihodi veći za 5,48% u odnosu na prethodnu godinu.
U 2020. godini nema kredita kao primitka, ali ga ima na rashodovnoj strani. Rashodi za 2020. godinu iznose 14.784.800,00 KM iz razloga što će se kreditna sredstva iz 2019. godine dijelom trošiti u 2020. Proračun su obrazložili gradonačelnik Miro Kraljević i pomoćnica gradonačelnika za financije Dijana Sesar. Iscrpnu raspravu možete pogledati u video prilogu.

Vijećnica HRS-a Antonija Banožić je predložila 20 amandmana na Proračun Grada Širokog Brijega, a vladajuća većina ih je odbila.

Također, usvojena je Odluka o izvršenju Proračuna za 2020. godinu. Jednoglasno je usvojen prijedlog Odluke o izmjeni Odluke o izmjenama i dopunama Urbanističkog plana uređenja naselja Široki Brijeg.

Rješenja o utvrđivanju prava vlasništva na građevinskom zemljištu u korist:

  • a) Vinka Sesara sina Stipe iz Rujna
  • b) Ivana Kvesića sina Zdenka iz Ljubotića
  • c) Grada Širokog Brijega, jednoglasno su usvojena.

Prijedlog Odluke o davanju zemljišta na korištenje JP “Vodovod i kanalizacija” d. o. o. jednoglasno je usvojen. Riječ je o zemljištu na kojem je sagrađen objekt vodospreme za vodovod Buhovo.

Usvojeno je Rješenje o konačnom imenovanju članova Nadzornog odbora JKP “Čistoća” d. o. o. u sastavu:

  1. Zdenko Mandić
  2. Stanko Bazina
  3. Borislav Čolak

Usvojeno i Rješenje o konačnom imenovanju članova Upravnog vijeća JU Centar za socijalni rad Široki Brijeg u sastavu:

  1. Ivan Damjanović – predsjednik
  2. Klaudija Skoko – član
  3. Jelena Brekalo – Nuić – član

Nastavak infrastrukturnih radova

Informacije o komunalnoj infrastrukturi na području Širokog Brijega primljene su na znanje uz obrazloženje koje je podnio pomoćnik gradonačelnika za gospodarstvo Predrag Naletilić.

U 2019. godini izgrađena je prometnica u gospodarskoj zoni Trn u dužini od 640 m, rekonstruiran je dio ceste Široki Brijeg – Međugorje na lokaciji Redžića kuće te su rekonstruirani dijelovi cesta u mjesnim zajednicama Gornji Gradac, Privalj, Turčinovići i Dužice. Na području Grada u završnoj fazi je rekonstrukcija dijela ulice Stjepana Radića koja uključuje izgradnju prometnog rotora na spoju s ulicom S.S.Kranjčevića, izgradnju pripadajućih nogostupa i parkinga preko puta zgrade Vlade ŽZH. Završeni su radovi na izgradnji pješačkih staza i odmarališta kroz kanjon Borak, športsko penjalište na ulazu u kanjon, a pri završetku su radovi na postavljanju zip line sustava.

Minuta šutnje za nedavno preminulog vjećnika Dražena Buhača

Početkom 2019. godine predano je gradilište za otpočinjanje radova za izgradnju pročistača otpadnih voda. Rok za izvođenje radova je 750 dana, a obuhvaća projektiranje, izgradnju i probni rad. Uklonjen je stari objekt i pripremljen je teren za početak izgradnje novog. Izgrađena je trafo – stanica koja će osiguravati potrebnu količinu električne energije za rad budućeg pogona za pročišćavanje otpadnih voda.

U ovoj godini nastavljeni su radovi na projektima vodoopskrbe. U gospodarskoj zoni Trn rađena je vodoopskrbna mreža ukupne dužine 1.400 m čime su se stvorili preduvjeti za zamjenu ACC i smanjenje gubitka vode na postojećoj cijevi uz Trnsku cestu. Radovi na izgradnji vodoopskrbne mreže u Ljubotićima, Knešpolju, Dobrkovićima i Zavozniku su aktualni budući da su ugovori s izvođačima radova potpisani. U Buhovu su radovi na glavnim vodoopskrbnim pravcima završeni u lipnju. U Biogracima je izgradnja vodoopskrbne mreže u drugoj fazi završetkom koje će se osigurati 30 – ak novih kućnih priključaka. Radovi na izgradnji sekundarne vodoopskrbne mreže nastavljeni su i u Privalju.

U tijeku je izrada Detaljnog plana uređenja Duhanske stanice koji je ključan dokument za uređenje tog prostornog područja i za određivanje buduće namjene. Jedan dio starih građevina uklonjen je zbog opasnosti od urušavanja, a površine dobivene uklanjanjem koristi će se kao parkirališne. Dio prostorija koje se nalaze u boljem građevinskom stanju privremeno koristi JKP “Čistoća” kao skladišni prostor. Informacija o zimskom održavanju lokalnih i nekategoriziranih cesta i gradskih ulica na području Grada Širokog Brijega za 2018./19. isto je primljena na znanje.

Vjećnici su primili na znanje informacije o stanju na području infrastrukture u Širokom Brijegu

Prema programu rada Gradskog vijeća, vijećnicima i javnosti pružena je Informacija o aktivnostima iz oblasti kulture, športa i drugih društvenih događanja u Širokom Brijegu.

U 2019. godini kroz manifestaciju “Briješka zvona” održani su brojni koncerti, predstave, promocije knjiga, izložbe slika i ostalo. Posebno se ističu WEST HERZEGOVINA FEST No. 17., 20. Mediteran film festival i koncert Marka Perkovića Thompsona u sklopu obilježavanja Blagdana Velike Gospe i Dana grada. U 29 registriranih športskih klubova koji djeluju na području Širokog Brijega okuplja se veliki broj djece koji se natječu na županijskoj, državnoj ili međunarodnoj razini. Grad Široki Brijeg nastavit će podržavati i pomagati kulturne, športske i druge društvene događaje koji promoviraju naš Grad na najbolji mogući način.

Na samome kraju gradonačelnik Miro Kraljević i predsjednik Gradskog vijeća Vinko Topić poželjeli su svima čestit Božić i sretnu Novu godinu.

(www.jabuka.tv)

85 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.