Usvojen Proračun FBiH, manje novca županijama više Lijanovićevom ministarstvu

Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine prihvatio je, danas na izvanrednoj sjednici u Sarajevu, većinom glasova Prijedlog proračuna FBiH za 2012. godinu u iznosu od 1.923.744.269 KM .

Odobren je i prateći akt – Prijedlog zakona o izvršenju proračuna.

Za sutra su najavljeni rasprava i izjašnjavanje u Domu naroda, također na izvanrednoj sjednici i po hitnom postupku.

Za operativnost proračuna platformaškoj Vladi je kao njegovom predlagaču potrebna podrška oba doma, kao i za stupanje na snagu pratećeg zakona.

Predviđeno je 60 posto prihoda od neizravnih poreza, izjavio je danas platformaški federalni ministar financija Ante Krajina, obrazlažući zastupnicima cjelokupni proračun, planiran u platformaškoj Vladi FBiH.

Ukupni očekivani prihodi su 1.575.069.369 KM, približno kao 2011. godine, dok su planirani rashodi veći za 11 posto od lanjskih prvenstveno zbog ovogodišnjih obveza Federacije za otplatu domaćeg i vanjskog duga.

Kako su rashodi veći od očekivanih prihoda gotovo 350 milijuna, pokrivanje tog debalansa je planirano od dugoročnih obveznica u vrijednosti od 230 milijuna, zatim s 60 milijuna od trezorskih zapisa te s 58,6 milijuna kreditnog novca od Europske komisije.

Federalni premijer platformaške vlade Nermin Nikšić, obraćajući se danas zastupnicima, rekao je da proračun realno odražava situaciju u kojoj je trenutno Federacija, kao i da su prvi put predviđene značajne uštede u javnoj potrošnji.

Pozivajući članove Zastupničkog doma da podrže proračun koji se, po njegovim riječima, može nazvati kriznim, pozvao ih je da doprinesu početku procesa fiskalne stabilizacije.

Obrazlažući planirane uštede u javnoj potrošnji, Nikšić je naveo između ostalog da su osnovice za obračun plaća smanjene za 4,5 posto odnosno s 330 KM na 315 KM.

To neće spasiti proračun, dodao je, ali hoće omogućiti nastavak pregovora s Međunarodnim monetarnim fondom, bez čega bi plaće i naknade koje se servisiraju iz proračuna bile prepolovljene.

Uveden je moratorij na plaćanje angažmana u povjerenstvima i ostalim radnim tijelima te među ostalim umanjeni troškovi za energiju, komunalije, inventar i materijale, prijevoz i gorivo, kao i za tekuće održavanje.

Za poljoprivredu je, pak, uvećan iznos s 54 na 78 milijuna, 28 milijuna planirano je za poticaj industriji, a 20 milijuna za poduzeće Autoceste Federacije BiH kao podrška izgradnji dijela Koridora 5-C.

Što se tiče transfera za poticaje u poljoprivredi, zastupnici su danas naknadno zadužili Vladu da u ovoj godini najmanje deset posto od 78 milijuna usmjeri za podršku održivom povratku u Republiku Srpsku.

U proračunu je ostala stavka, istovjetna prošlogodišnjoj, od tri milijuna za programe podrške razvoju regije Srebrenica, dok su sa 16 na 12 milijuna smanjeni transferi drugim razinama vlasti, županijama.

Premijer Nikšić je kazao da je stavka za braniteljske naknade zadnja koja će podlijegati umanjenju i izrazio odlučnost Federalne paravlade u vraćanju duga za invalidnine.

Vlada je, po njegovim navodima, spremna i za pregovore o statusu sedam kulturnih institucija od državnog značaja, čiji cilj bi bio određivanje koje će od njih biti u nadležnosti države, a koje u ingerenciji Federacije BiH ili županija.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.