Usvojen prijedlog Zakona o stečaju FBiH: Uvodi se predstečajni postupak

Prijedlog zakona o stečaju, čiji je predlagač Federalna vlada, odobren je većinom glasova na online sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine održanoj u utorak.

Ovim zakonom se uređuju predstečajni i stečajni postupak, pravne posljedice otvaranja i provođenja tih postupaka te reorganizacija stečajnog dužnika nesposobnog za plaćanje na osnovu stečajnog plana. Kako je navedeno u obrazloženju za ovaj postupak, tekst sadrži zakonska rješenja neophodna za otklanjanje štetnih posljedica po poslovne subjekte, nastale usljed pandemije COVID-19.

Propisana su potpuno nova zakonska rješenja kojima se uvodi predstečajni postupak kao potpuno nova faza sudskog postupka, s ciljem revitalizacije poslovnih subjekata koji se susreću s određenim poteškoćama i otklanjanja tih poteškoća kako bi poslovni subjekt ponovno nastavio normalni rad.

Hitni postupak za donošenje zakona je predložen s ciljem otklanjanja štetnih posljedica po poslovne subjekte u Federaciji BiH, odnosno po kompletno gospodarstvo, kao i radi što bržeg, a neophodnog gospodarskog oporavka Federacije BiH u uvjetima pandemije.

U razlozima za donošenje ovog zakona je navedeno da se, analizirajući postojeće zakonsko rješenje u oblasti provođenja stečajnog postupka, te uzevši u obzir sve činjenice koje ukazuju na određene nejasnoće i nepreciznosti u postojećim zakonskim odredbama, pristupilo izradi novog zakona o stečaju.

Novim predloženim zakonom se uređuje predstečajni postupak kojim se uvodi financijsko i operativno restrukturiranje gospodarskih subjekata, a omogućeno je nelikvidnom gospodarskom društvu da zaključi nagodbu s povjeriteljima s ciljem lakšeg i povoljnijeg izmirenja novčanih obaveza. Time bi se izbjegao stečaj gospodarskog društva i ono bi nastavilo poslovnu djelatnost, a povjeritelji bi bili namireni bolje nego u stečajnom postupku koji dugo traje i puno košta.

Zakon propisuje da je Financijsko informatička agencija (FIA) nadležna, odnosno ovlaštena pokrenuti prekršajni postupak protiv stečajnog dužnika, odnosno tijela ovlaštenog za zastupanje stečajnog dužnika, ako stečajni dužnik, odnosno tijelo ovlašteno za njegovo zastupanje, ne podnese prijedlog za otvaranje stečajnog postupka u roku od 60 dana od nastupanja platežne nesposobnosti.

S obzirom na to da su ovim zakonom propisane dodatne nadležnosti Financijsko-informatičkoj agenciji u pogledu stečajnog postupka, hitno je potrebno izmijeniti Zakon o toj agenciji na način da joj se da nadležnost propisana predloženim zakonom o stečaju te tako usklade ova dva zakona.

Osim Prijedloga zakona o stečaju i drugih akata, na ovoj sjednici Zastupničkog doma su odobreni Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o registraciji poslovnih subjekata u FBiH, koji je u parlamentarnu proceduru također uputila Federalna vlada, kao i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednim savjetodavnim službama.

A odbijen je Nacrt Zakona o zaštiti uzbunjivača.

(Fena)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.