Ustavni sud: HDZ-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona nije štetan za Bošnjake

Ustavni sud BiH zaključio je u četvrtak kako prijedlog izmjena Izbornog zakona kojega je u parlamentarnu proceduru u travnju uputio HDZ BiH nije štetan po vitalne nacionalne inetrese Bošnjaka otvarajući na taj način prostor da se o tom prijedlogu očituje Dom naroda Parlamenta BiH.

Nakon što su propali međustranački pregovori o izmjenama Izbornog zakona, HDZ BiH je ipak Domu naroda na razmatranje i usvajanje poslao svoj prijedlog zakonskih izmjena koje se ne odnose na provedbe pet presuda Europskog suda za ljudska prava nego samo definiraju novi način biranja članova Predsjedništva BiH s područja Federacije BiH i zastupnika u domovima naroda federalnog odnosno državnog parlamenta.

Članovi Predsjedništva, predložio je HDZ BiH, birali bi se kroz dvije liste pri čemu bi hrvatski član državnog vrha postao kandidat koji dobije najviše glasova u županijama s hrvatskom većinom a po sličnom bi se modelu birali i zastupnici u federalnom Domu naroda.

Klub Bošnjaka u Domu naroda spriječio je da se o tome dokumentu glasa proglasivši ga štetnim po vitalni nacionalni interes.

Nakon toga je Dragan Čović u svojstvu predsjedatelja Doma naroda Ustavnom sudu uputio zahtjev za utvrđivanje opravdanosti pokretanja ovog mehanizma.

Utvrđeno je da prijedlogom zakona nije povrijeđen vitalni interes bošnjačkog naroda u Bosni i Hercegovini, stoji u očitovanju suda objavljenom na mrežnim stranicama.

Time je otvorena mogućnost da se na Domu naroda Parlamenta BiH ponovo raspravlja i glasa o HDZ-ovom prijedlogu.

Zastupnici iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika ranije su najavili kako će oni taj prijedlog podržati pa je vjerojatno kako će on tamo biti i usvojen no nema izgleda da to učini i Zastupnički dom jer su zastupnici iz bošnjačlkih i građanskih stranaka već najavili kako za njega neće glasati.

Sve zakone moraju odobriti oba doma Parlamenta.

Opći izbori u BiH raspisani su za 2. listopada i održat će se po starom Izbornom zakonu za kojega u HDZ-u drže da diskriminira Hrvate jer im onemogućava da sami izaberu svoje predstavnike u Predsjedništvu BiH i u parlamentarnim domovima naroda.

(www.jabuka.tv)

13 komentara

  • Šta ćete sada Muslimani ili Bošnjaci? Valja li vam sada ustavni sud BIH kojeg ste slavili kada je donosio mnoge odluke protiv srpskog naroda u RS kao što su zakon o šumama i sl. Ili ćete sada napasti taj sud licemjeri jedni? Više ne možete potegnuti vitalni nacionalni interes muslimanskog naroda u Domu naroda Parlamenta BIH ili ćete možda zatražiti pomoć i kmečati visokom predstavniku da on urazumi suce Ustavnog suda kada vam odluka nije u korist? Bilo kako bilo izmjene izbornog zakona idu u smjeru u kojem će Hrvati moći birati sami svoje političke predstavnike. ZDS! Bog i Hrvati!

  • Ustavni sud ne valja kao i cijelo pravosuđe.Izborni zakon ne šteti muslimanima niti pomaže hrvatima. Ovi ljudi što nas predstavljaju su dno dna.Korupcija,kriminal,nepotizm su njihovo zanimanje a ja pokojem torbe.

  • Tko to u ovom protektorat uređenju postiva Ustavni sud. Bosnjaci, visoki prestavnik, OHR, Ambasade V. Britanije, Amerike, Njemacka sada znaci dvi rade na urušavanju Yustava BiH, urušavanju Dejtonski sporazuma i ne poštivanju zakona, presuda. A nas hrvate na zalost vode lopine kojim nikad dosta. Napravili su 500 moćnih obitelji i njihove rodbine a ostalo su kmetovi. Ili mogu ici vani ako ne zele pod čizmu politickih mocnika i ratnih profitera. Sve nam badava dok drzavu vode lopovi i korumpirani politicari.

  • Tosam ja govorijo da HDZ znašta radi aostale zaostale sranke neznaju šta rade štaćeim sve kad neznaju a HDZ je stožarna stranka svi hrvata svismo mi za HDZ samo nećemo priznat bojimose danam nije HDZ muslimani i srbi binas vodili kako tomson kaže nema predaje

  • anonimno.19.57šta ćete sad.bosanci takozvani hrvati.nema mijenjanja.izbornog zakona.sve hoćete nasilu.znamo štase izatog krije.glumite ugroženost.viste ugroženi prirodno.ima ona vaša priča jadnitismo obespravljeni smo.čović Milanovićeva podguzna muha zunduija.milanović.putinov konjovodac.ostaćete ubrzo bez hrvaske.madarska uzećevam čitavu slavoniju.italija istru dalmaciju.

  • Komisija Haso nauci već jednom pisati jadan bio pa taman Bosančicu. Šta će balije kad ostanu bez Sarajevskog pasaluka. Da nebi opet na Hrvatsko more. E nećete vise sigurno. Sto ste plakali guzicu plakali nema vise. Možete u Tursku, ali vas neće ni oni.

  • Fascinantna je nepismenost ovih muslimana što komentiraju po portalima.
    A hrvatski nazovi predstavnici su druga priča,oni su krivci gdje smo danas !

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.