Ustavni sud FBiH: Zakon o radu neustavan!

Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine utvrdio je da je Zakon o radu FBiH donesen suprotno Poslovniku Doma naroda Parlamenta FBiH i Ustavu FBiH te se vraća u fazu predlaganja tog zakona u Domu naroda, s tim “da se doslovno imaju ispoštovati odredbe o postupku donošenja zakona propisane Poslovnikom Doma naroda Parlamenta FBiH”.

Sud je, odlučujući u predmetu U-29/15, odnosno zahtjevu 17 izaslanika Doma naroda Parlamenta Federacije BiH za rješavanje spora unutar Doma naroda u postupku usvajanja Zakona o radu (“Službene novine Federacije BiH”, broj 62/15) na četvrtoj izvanrednoj sjednici Doma naroda od 30. srpnja 2015. godine, utvrdio da je ova sjednica u dijelu odlučivanja o Prijedlogu zakona o radu održana u suprotnosti s Poslovnikom Doma naroda, a time i Ustavom, čime su povrijeđena ustavna prava skupine izaslanika Doma naroda Federalnog parlamenta.

Ovo je srž izjave danas objavljene presude Ustavnog suda FBiH koja je donijeta nakon sjednice Ustavnog suda bez javne rasprave od 17. veljače.

Naime, utvrđeno je da u ovom slučaju nije ispoštovan postupak donošenja zakona u odnosu na dužinu vremena koje je potrebno ostaviti za amandmansku proceduru.

Kako je u obrazloženju presude priopćio predsjednik Ustavnog suda FBiH Domin Malbašić, činjenično je utvrđeno kako je poziv izaslanicima Doma naroda upućen tri dana prije zakazivanja spomenute sjednice (27. srpnja) te da izaslanici nisu imali poslovničku mogućnost da amandmanski pismeno interveniraju.

Stav Suda u vezi s tim je da se Zakon o radu smatra neusvojenim i da ne može proizvoditi pravne posljedice od dana objave ove presude u Službenim novinama FBiH, sve dok ne bude predmetom donošenja i usvajanja u skladu s propisanom procedurom.

(Fena)



Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.