Ustavni sud BiH: Vojna imovina se može knjižiti na državu BiH

Ustavni sud BiH je donio Odluku kojom je odbijena apelacija Pravobraniteljstva RS-a.
Naime, pravobraniteljstvo RS-a je u rujnu 2016. godine uložilo apelaciju Ustavnom sudu BiH i zatražilo odgodu izvršenja Odluke Žalbenog vijeća Suda BiH kojom je naloženo da vojna imovina u Han Pijesku (objekat Veliki Žep) bude uknjižena na BiH.

Odluka Žalbenog vijeća BiH je konačna i izvršna.

– Ovo je točka na “I” za knjiženje ne samo objekta Veliki Žep u Han Pijesku, nego po principu precendentnog prava, moguće je svu vojnu – državnu imovinu knjižiti na njenog stvarnog vlasnika – državu Bosnu i Hercegovinu, odnosno za potrebe Oružnih snaga BiH.

Očekujemo da će Predsjedništvo BiH, kao vrhovni zapovjednik Oružanih snaga hitno obavijesti generalnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga da su se stekli uvjeti za aktivaciju MAP-a za BiH – kazao je predsjednik Stranke za BiH (SBiH) Amir Jerlagić.

Na ovaj način ispunjen je i posljednji Talinski uvjet iz 2009. godine.

Iz SBiH podsjećaju da se u Talinu Haris Silajdžić kao član Predsjedništva BiH uspio izboriti za aktivaciju MAP-a, a da ni osam godina nakon toga još ništa nije urađeno.

Također podsjećaju da je neprovođenje odluka Ustavnog suda BiH kazneno djelo, te stoga očekuju da će se u taj proces knjiženja vojne – državne imovine aktivno uključiti svi izvršni organi iz RS-a (Vlada RS-a sa ministarstvima, Geodetski zavod RS-a itd).

(Fena)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.