Usporedba cijena: Jesmo li bolje živjeli 1990. godine ili danas

Mnogi su i nakon dva i pol desetljeća i dalje nostalgični za bivšom državom i njezinim ekonomskim sustavom, smatraju da se živjelo bolje i imaju osjećaj da su bili bogatiji, da su u onom sustavu s plaćom išli na ljetovanje (bez čekova) i “još je preostajalo novca”, piše Večernji list BiH. Donosimo vam podatke o prosječnoj plaći i cijenama iz statističkoga godišnjaka od 1990., koje je objavio Mediacentar.

Cijene hrane 1990. godine

Tadašnji premijer Ante Marković najavio je velike reforme. Njihov vidljivi učinak u 1990. godini bio je stabilan tečaj dinara prema njemačkoj marki u odnosu 1:7, uvećanje deviznih rezervi zemlje na oko 10 milijardi dolara, smanjenje vanjskoga duga na oko 17 milijardi, obuzdavanje inflacije (3% u ožujku 1990.), puni izlozi roba široke potrošnje… Koliko se zarađivalo 1990.? Statistika kaže da je u BiH prosječna plaća bila 483 DM, u gospodarstvu 453, a izvan gospodarstva (financije, uprava, industrija nafte, banke i osiguranja) 646,4 DM.

Što su građani mogli kupiti za taj novac? Kilogram sirove minas kave bio je 108,34 dinara, a muška košulja (pamučna) 409 dinara. Da prevedemo: kilogram sirove minas kave koštao je 15,47 DM, a muška košulja (pamučna) 58 DM! Kilogram riže bio 38,67 dinara, odnosno 5,52 DM, polubijeli kruh 7,17 dinara ili 1,02 DM.

Cijena krumpira iznosila je 7,7 dinara ili 1,10 DM, potom graha 31,75 ili 4,53 DM, jabuke su koštale 14,77 dinara ili 2,11 DM, limun 18,61 dinar ili 2,66 DM. Ni meso nije bilo povoljno – za kilogram junetine bez kosti trebalo je izdvojiti 56,81 dinar ili 8,12 DM, a za kilogram teletine s kostima 69,80 dinara ili 9,97 DM. Litra ulja stajala je 18,14 dinara ili 2,60 DM. Cigarete sarajevska “Drina” koštale su 8,50 dinara, odnosno 1,21 DM, muške cipele (kožni potplat) koštale su 698 dinara ili 99,7 DM. Prosječni električni štednjak stajao je 5121 dinar ili 731,57 DM. Za perilicu rublja trebalo je izdvojiti 7526 dinara ili 1075 DM, dok je cijena hladnjaka iznosila 4352 dinara ili 621,7 DM…

Socijalne kategorije jeftinije

U odnosu na prethodne godine, cijene komunalnih usluga 1990. godine su porasle, ali su i one i dalje bile socijalna kategorija. Kubni metar vode koštao je 2,13 dinara, odnosno 0,30 DM, smeće (metar četvorni) 0,37 dinara ili 0,05 DM, centralno grijanje (metar četvorni) 4,73 dinara ili 0,67 DM, javni prijevoz u gradu (pojedinačna karta) 4,68 dinara ili 0,66 DM, struja po kwh (skupa) 0,84 dinara ili 0,12 DM itd.

Da bi se kupilo perilicu rublja, električni štednjak i hladnjak (ta tri artikla koštala su 2428 DM), trebalo je ravno pet prosječnih plaća. Usporedimo kupovnu moć uz današnjih 838 KM prosječne plaće u FBiH. Otprilike, danas s dvjema prosječnim plaćama mogu se kupiti ti uređaji.

(www.jabuka.tv)
27 komentara

 • tehnologija je kostala skuplje nego danas i teze ju je bilo priustiti ali ne zbog place nego zbog toga sto nije bilo ponude kao danas, usporedite cijene mobitela u svijetu 1990. i danas, normalno da danas mozete kupiti mobitel za 30km a ’90. niste mogli ispod 1000km, zdrav mozak to nalaze

 • Mozda ste u pravu sa vasim iznosenjem cijena za koje je danas nemoguce utvrditi istinitost. Medjutim i da su ispravni gore navedeni podatci jedna se veoma bitna stvar zaboravlja usporediti a to je procenat nezaposlenosti. Procenat stanovnistva koji nije zdravstveno osiguran. Procentualni porast rate kriminaliteta. Koliko procentualno ljudi danas ljeti vidi more a da ne govorim o planinama u zimskom periodu. Zadovoljstvo naroda zivotom na podrucju bivse YU prije i danas. Mislim da je suvisno pokusavati pravdati danasnji drzavni sistem i nacin zivota. Lp.

 • Pa normalno ni u kom smislu nemozete usporedjivati prije i sad. Samo podjite od toga imali sad srednji stalez i bice sve jasno

 • Za neuke i neobrazovane. Uzmimo samo jačinu valute njemačke marke i današnje bosanskohercegovačke marke. 🙂 Ne trebaš bit mnogo pametan da shvatiš da je ovo nategnuto od strane medija da stvore sliku kako je “ovcama” dobro. Ja se sjećam da si za 10 njemačkih maraka mogao kupiti skoro pa pola prodavnice. A danas ne možeš osnovno kupiti za 10 “naših” maraka.

 • A gorivo,90-te je bilo 0.88 DM,a danas 1.96 KM,za priznati je da danas najvise novca ububamo u gorivo i auta,zatim u komunikacije,pica su bila znatno jeftinija prije u ugostiteljstvu,stanarina ili podstanarstvo je bilo 80-100 DM,a danas 300-600 KM,drzava je tada i otkupljivala i sufinancirala poljoprivredne proizvode,danas imamo samo namete,tada se nije moglo imati zanatsku radnju na crno(80-tih) a danas svaka druga,o socijali i davanja ili primanja u zdravstvu da ne pricamo,koliko je npr bilo ministra u drzavi a koliko sada,koliko je politika trosila tada a koliko danasnja,koliko je bilo policaje u gradu:pet puta manje,itd,itd

 • Sada perilica rublja , petilica suđa i hladnjak košta nešto manje a traje 3-4 godine a prije rata su trajale bare 20 godina i nisu bile plastične, voda bila 0,30 KM, teletina ni 10 KM itd. Bila je kvaliteta proizvoda od hrane do svega drugoga a sada imamo kvantitet u odnosu na kvalitetu.
  500 KM njemačkih je vrijedilo barem kao 1000 KM ovih.

  • Upravo htjedoh napisati da su proizvodi tada bili daleko kvalitetniji, npr Gorenje je tada bilo zaista vrh, a danas se stvari kvare cim istekne garantni rok

 • Pola vaših komentara veze s ekonomijom i realnim životom nema. Ni koja je danas godina, ni o ružičastim naočalama, ni o “srednjoj klasi”, ni o uravnilovki, ni o ponudi i potražnji…
  Da se ne trudim uzalud objašnjavat svaku stavku pojedinačno samo ću predložit da se založite za povratak komunizma.
  Eto sve će naglo procvjetat. I bez kiše.

 • Jooj koje gluposti pisete!? Mozete ovim mladima soliti mozak,ali nama starijima ne!!! Zivjelo se bolje onda! Nemojte cjene uporedjivati,jer ni one nisu istina. Prva stvar imali smo poslije zavrsene skole posao,pa smo imali basplanu zdravstveno zdravstveno,besplatno skolovanje,…ko Svedska.

  • Nije svatko imao posao, ne tlapi. Možda povlaštena kasta.
   Švedska je svoju socijalu držala na realnim osnovama ne magli!
   A za ove drugove što kažu da su veš mašine bile kvalitetnije… istina, jesu. I koštale su u skladu s kvalitetom. I danas možeš kupit Miele za tisuću+ maraka i trajat će ti godinama.
   Moja Jabuko ko li te čita da mi je znat…

 • Koliko je vojni lica zivilo na racun nas seljaka ??? Koliko su oni kostali??? Sto to ne izracunate??? Mozda smo mogli jos bolje zivit??!!!!

 • Tada smo mrzili jugu ali tada se daleko bolje živjelo. Nije bilo opljačkanih poduzeća i nezaposlenosti kao danas. U proljeće 1990. se ja vratio iz jna na radno mjesto. Imao platu tadašnjih 4100 Dinara (oko 550 DM). Od plate sam davao roditeljima, mogao skoro svaki dan ići na Stradun na piće sa prijateljima, i imao za ostavit sebi da imam ušteđevinu. A danas jedva spajam kraj sa krajem. Sve u ratu rasturili veliki katolici patrioti..

 • Vama nekima je ok sto je hdz pogodovalo Todoricu. Mnoge firme mu poklonjene da on od njih radi što želi. Njemu je tada bilo dobro. A radnicima? A radnici ostali bez posla i na ulicu sa njima. Što na to kažete veliki vjernici? To vam je u redu jeli licemjerni katolici obožavatelji lopovskoga lažljivoga kulta hdz.. Ć ć ć kako ste ovdje pojedinci podmukli obojani svim bojama isto kao ulizica Jandroković.. Tipični hdz smradovi fuj bljak pjuc..

 • Pisi te sto hocete ali ce te zivjeti kako vam se nalaze. Bit ce vam i gore a mi ce mo uzivat u Elektroprivredi HZHB.Vi nas placate jer smo i mi i vi tako htjeli. Hvala vam puno na ukazanom nam povjerenju,Odoh na odmor a VI ….. samo pisite.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.