Uskoro završetak i otvaranje graničnih prijelaza BiH sa Srbijom, Hrvatskom i Crnom Gorom

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović sastao se u utorak u Banjoj Luci s direktorom Uprave za neizravno oporezivanje BiH Mirom Džakulom gdje su razgovarali o završetku i što skorijem otvaranju graničnih prijelaza sa Srbijom, Hrvatskom i Crnom Gorom.

Kada je u pitanju granični prijelaz Bratunac završetak radova na ovom prijelazu planiran je za 30. lipnja, nakon čega bi u srpnju trebao biti izvršen tehnički prijem i dobivanje uporabne dozvole što bi već krajem srpnja značilo da se granični prijelaz može pustiti u probni rad. Završetak radova na graničnom prijelazu Svilaj planiran je za 15. srpnja, nakon čega bi u roku 45 dana bio izvršen tehnički prijem i dobivanje uporabne dozvole, dok bi se do polovine kolovoza moglo planirati i puštanje u probni rad te stavljanje u funkciju ovog graničnog prijelaza. Preduvjet za puštanje ovog graničnog prelaza u funkciju je kategorizacija koja još uvijek nije urađena, istaknuo je ministar Mitrović nakon sastanka.

Sugovornici su se složili da je potrebno da nadležne institucije pokrenu inicijativu za kategorizaciju graničnog prijelaza Svilaj s obzirom na to da je Republika Hrvatska već završila granični prijelaz sa svoje strane ali i autocestu na toj dionici ceste.

Na sastanku je razgovarano i o pitanju zajedničkog graničnog prijelaza Vardište te je usaglašeno da je potrebno prije svega izgraditi trasu autoceste na ovoj dionici kako bi se na bazi toga odredila pozicija zajedničkog graničnog prijelaza pri čemu bi određivanju istog sudjelovala i Republika Srbija.

Razgovaralo se i o zajedničkim graničnim prijelazima s Crnom Gorom, a to su Klobuk i Zupci, koje je Bosna i Hercegovina prema ugovoru o graničnim prijelazima preuzela obavezu da izgradi, prenosi Akta.ba

Na sastanku je zaključeno da svi budući granični prijelazi koji se budu gradili, pa čak i postojeći, da se grade kao zajednički zbog ušteda i ubrzanja protoka roba i putnika.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.