Uskoro se otvaraju tržni centri u FBiH

Epidemiološka situacija u Federaciji BiH je povoljna što će doprinijeti novom ublažavanju mjera. Kako je potvrdio Zlatan Peršić, glasnogovornik Ministarstva zdravstva FBiH, ovog tjedna bi trebala početi treća faza, koja podrazumijeva i otvaranje tržnih centara.

Inače, u protekla 24 sata u FBiH su zabilježena su tri nova slučaja zaraze koronavirusom. Testirano je ukupno 339 uzoraka, a pozitivni slučajevi registrirani su u Zeničko-dobojskoj, Tuzlanskoj i Sarajevskoj županiji. Od proglašenja pandemije koronavirusa u ovom bh. entitetu je 34.941 uzorak testiran, a 1.025 osoba je zaraženo, prenosi Avaz.

U FBiH se ukupno oporavilo 914 pacijenata, što znači da trenutno imamo aktivna 73 slučaja. Ukupan broj potvrđenih smrtnih ishoda je 38, rekao je Peršić.

On je rekao i kako prijetnje od ovog virusa i dalje postoje.

Mali broj ljudi je bio u kontaktu s ovim virusom, znači da je i dalje veliki broj građana u riziku za ovu infekciju, što znači da ćemo mi novih slučajeva na Covid-19 imati u idućem razdoblju, a isto tako realno je očekivati da će biti drugi val epidemije, zato inzistiramo na pridržavanja mjera zaštite, rekao je Peršić.

Dodao je i da od kretanja virusa zavisi i donošenje novih preporuka i mjera.

Otvaranje tržnih centara

Stav Federalnog stožera civilne zaštite je da ublažavanje mjera ide u tri faze, podsjetio je Peršić, naglasivši da krajem ovog mjeseca predstoji treća faza.

Ona obuhvaća i tržne centre. Konačne zapovijedi donosi Federalni stožer civilne zaštite i ovog tjedna očekuje sjednicu i prijedlog Kriznog stožera Ministarstva zdravstva FBiH će biti da se u ovoj novoj fazi dopusti rad u tržnim centrima uz provođenje epidemioloških mjera, rekao je Peršić.

Klima uređaji rizični

Peršić je potvrdio i kako određeni stručni radovi pokazuju da uporaba klima uređaja može pogodovati širenju respiratornih infekcija pa tako i koronavirusa.

U smislu da pojačan protok zraka u prostoriji, može doprinijeti širenju kapljica unutar tog prostora. Naravno, rizik je veći što je taj prostor, u kojem se koristi klima uređaj manji i što je u njemu više ljudi, manja distanca i naravno taj rizik podrazumijeva da ne netko od tih osoba zaražen, rekao je on.

(www.jabuka.tv)


5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.