Uskoro porez na imovinu: Za 50 m2 na Jadranu, plaćat će se 2000€ poreza godišnje

Najavljeni novi i veći porezi na stanove i vikendice u Hrvatskoj nisu samo zabrinuli vlasnike nekretnina u Hrvatskoj već i desetke tisuća građana izvan nje.

Viši porezi na nekretnine, što je još jedna od “cijena” koje se moraju platiti zbog ulaska Hrvatske u Europsku uniju, mogli bi dovesti do pravog egzodusa vlasnika koji ne borave stalno u Hrvatskoj, ali i masovne rasprodaje stanova, kuća i vikendica.

Zahvaljujući OIB-u, Vlada namjerava od 2013. primjenjivati i zakon koji je u izradi, a riječ je o Zakonu o porezu na imovinu. Iako je hrvatski premijer Zoran Milanović ustvrdio da taj porez neće biti drastičan, te da će se plaćat prema veličini i vrijednosti imovine, dodajući kako ga imaju sve zemlje Europe, vjerojatno nije računao kako su u zemljama gdje se primjenjuju takve stope, i daleko veće plaće.

Uzimajući kao poreznu osnovicu prosječnu tržišnu vrijednost nekretnine, a kao poreznu stopu odabrali su dva posto, koja se koristi u mnogim europskim zemljama, ispalo je da za stan od 100 četvornih metara u Zagrebu, uz prosječnu tržišnu cijenu od 2500 eura, godišnji porez na stan mogao bi iznositi pet tisuća eura, dakle 417 eura mjesečno.

Za stan iste kvadrature u Rijeci bi se uz prosječnu tržišnu cijenu od 1500 eura plaćalo godišnje oko tri tisuće eura, u Splitu uz tržišnu cijenu od 2400 eura porez bi iznosio 4800 eura, a u Osijeku uz tržišnu cijenu od 1000 eura godišnji porez na stan bi bio 2000 eura i tako redom.

Usporedbe radi, prema sadašnjem zakonu na vikendicu od 100 četvornih metara prosječno se plaća 1000 kuna godišnjeg poreza.

Među vlasnicima nekretnina, veliki broj, neki smatraju i desetak tisuća, i građana je iz BiH. Dok manji broj bh. stanovnika stanuje stalno u kućama, znatan broj koristi stanove ili vikendice tek povremeno.

Tu su i oni, koji su kupovinom nekretnina željeli nešto zaraditi. Također, postoji određeni broj građana koji su se odselili, za vrijeme rata ili kasnije, a kuće im “zjape” prazne diljem Republike Hrvatske.

Kako tvrde vlasnici nekretnina, uvođenje “europskih” poreza moglo bi dovesti do masovne prodaje stanova i vikendica već početkom sljedeće godine, kada je i najavljeno primjena novog sustava poreza na nekretnine, što bi opet moglo dovesti do značajnog pada cijena stanova diljem Hrvatske.

Dok vlasnici tvrtki za prodaju nekretnina u Hrvatskoj strahuju, u Bosni i Hercegovini trljaju ruke, očekujući veću prodaju, i veće cijene, stanova u BiH. Prosječna cijena stanova u BiH završenih u prvom polugodištu 2012. godine iznosi 1530 KM po metru četvornom. (VL/bljesak)

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.