Uskoro izjednačavanje i povećanje mirovina vojnim osobama iz OSBiH

Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu, na prijedlog Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, utvrdila Prijedlog zakona o ujednačavanju mirovina ostvarenih po Zakonu o službi u Oružanim snagama BiH (OSBiH) i uputila ga na razmatranje i donošenje Parlamentu FBiH po hitnom postupku.

Ovim zakonom se uređuje pitanje ujednačavanja mirovina koje profesionalne vojne osobe na službi u OSBiH ostvaruju na osnovu poglavlja V Zakona o službi u OSBiH, a prava ostvaruju kod Federalnog zavoda MIO i kojim je priznat poseban staž iz člana 36. stav (1) Zakona o MIO, a koji pravo na mirovinu ostvaraju počev od 1.3.2018. godine.

Radi postojanja određenog broja korisnika koji već ostvaruju prava iz MIO, kao i onih koji ta prava tek trebaju ostvariti ubuduće, ujednačavanje prava je propisano u dva stava.

Prvi se odnosi na one koji idu u mirovinu nakon stupanja na snagu ovoga zakona, te se njihov zakonski iznos mirovine uvećava za 29 posto i ubuduće usklađuje po Zakonu o MIO.

Drugi način obračuna mirovine se odnosi na korisnike koji su prava na mirovinu ostvarili od 1.3.2018. godine do dana stupanja na snagu ovog zakona.

Njima se na zakonski iznos mirovine uvećavan za 29 posto dodaje iznos povećanja mirovine koji je nastao kao posljedica usklađivanja mirovine u navedenom periodu i dalje će se usklađivati po Zakonu o MIO.

Predložene izmjene prava razvojačenih branitelja u FBiH

Početak isplate mirovina obračunatih po ovom zakonu je od 1.1.2024 godine, a sredstva za njihovo financiranje osiguravaju se iz proračuna FBiH.

Zakon također propisuje da se na sva pitanja koja nisu regulirana ovim zakonom i Zakonom o službi u OSBiH primjenjuju odredbe Zakona o MIO.

Ministarstvo u razlozima za donošenje ovog zakona, između ostalog, navodi da je Prijedlog zakona o ujednačavanju mirovina ostvarenih po Zakonu o službi u OSBiH eliminiranje nejednakosti nastale uvođenjem diferenciranih isplatnih koeficijenta za istu kategoriju vojnih osiguranika koji su stekli pravo na mirovinu u periodu do 2018. godine, a po istom Zakonu o službi u OSBiH, što je dovelo do derogiranja načela jednakosti pred zakonom i što je u suprotnosti sa članom II.A.2.(1) c) Ustava Federacije BiH, te odredbama člana 2. i 7. Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima.

Predlagač pojašnjava i to da bi intervencijom na član 140. Zakona o PIO kojim je ozakonjen isplatni koeficijent i isplata mirovina u dostignutoj razini posljednje isplaćene mirovine, bila ugrožena dostignuta isplata za više od 430.000 umirovljenika, a nastojeći da ispoštuju ustavnu obavezu jednakosti pred zakonom za vojne osiguranike, predloženo je rješenje kojim se ne ugrožava reforma mirovinskog sustava u FBiH i to donošenjem ovog lex specialis zakona, navodi se u priopćenju Vlade Federacije BiH.

(www.jabuka.tv)

2 komentara

  • O kojem povecanju pišete vojnici sa 4 godine rata i 42 god staza imaju mirovinu manju od onih sa 1 god rata i 10 staza za 20 do 53 posto to izjednacavanje

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.