Uskoro bi samo kapetani mogli pričati sa sucem

FIFA razmatra mogućnost uvesti pravilo prema kojem će tijekom utakmice samo kapetani momčadi imati mogućnost pričati sa sucima. Ovo je za britanske medije potvrdio Marco van Basten, šef Ureda za tehnički razvoj FIFA-e.

Van Basten je kazao da se razgovora o tome kako poboljšati ponašanje i poštovanje igrača prema službenim osobama. “Sada imamo mnogo igrača koji se žale tijekom utakmice. Siguran sam da ponašanje igrača može biti bolje, zato razmišljamo o tome kako da stvari stavimo na pravo mjesto”, kaže nekada sjajni nizozemski napadač.

Na početku ove sezone Nogometni savez Engleske najavio je da će, kako bi se smanjilo “nedopustivo ponašanje”, igračima koji se suprotstave službenim osobama, koji ih vrijeđaju ili naprave gestikulaciju prema njima biti dodijeljen crveni karton.

FIFA je nedavno na Svjetskom klupskom prvenstvu testirala sudačkog video asistenta (VAR), sustav koji je dobio pohvale od predsjednika Giannija Infantina, ali se pojedinim igračima nije svidio. Van Basten smatra da bi VAR mogao doprinijeti pravednijim sudačkim odlukama, a samim tim i smanjiti tenzije na terenu.

“To je ono što moramo uraditi da bi pomogli sucima. Trudimo se napraviti dobar proizvod, dinamičan, uzbudljiv, ali na kraju pošten. Ima puno emocija u nogometu i to je ono što je dobro, ali moramo ih na neki način kontrolirati”, zaključio je Van Basten.

Navodno jedan od prijedloga je da se u nogometu, kao u ragbiju, uvede pravilo da samo kapetan može razgovarati sa sucem. Isto tako, sudac može komunicirati samo s kapetanom momčad, a ne sa ostalim igračima.

(www.jabuka.tv)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.