USKOK podigao optužnicu protiv Mamića i osječkih sudaca

Uskok je pred zagrebačkim Županijskim sudom podigao optužnicu protiv osječkih sudaca Darka Krušlina, Zvonka Vekića, Ante Kvesića, braće Zdravka i Zorana Mamića, poduzetnika Drage Tadića i Vekićeve prijateljice Nataše Sekulić zbog primanja i davanja mita te trgovanja utjecajem.

Tužiteljstvo je, ne navodeći identitete, priopćilo da se okrivljenici uz navedena kaznena djela terete i za davanje mita za trgovanje utjecajem te pranje novca.

Uskok navodi da je prvooptuženi Krušlin, kao prvostupanjski uskočki sudac u studenome 2016. U Zagrebu, iako je znao da se u to vrijeme na njegovu sudu vodi postupak protiv braće Mamić i suoptuženika te da postoji izvjesnost da će biti određen predsjednikom raspravnog vijeća, došao u svečanu ložu stadiona u Maksimiru gdje se upoznao sa Zdravkom Mamićem i s njim se nastavio družiti.

Mamić je pritom, znajući da je Krušlin sudac Županijskog suda u Osijeku, „u cilju da stekne njegovu naklonost kako bi mu kao sudac pogodovao kada mu to bude potrebno, stavio na njegovu ruku svoj skupocjeni sat marke Audemars Piguet”, koji je sudac uzeo, kažu u Uskoku, navodi Hina.

Prema optužnici, Mamić je kao optuženik u nekoliko kaznenih postupaka protiv njega, njegova brata i drugih optuženika u više navrata, od 2017. do 2019. u Zagrebu, Osijeku, Banja Luci, Širokom Brijegu i Dubaiju, ostvarivao osobne kontakte s Vekićem, također uskočkim sucem.

Mamić dao Vekiću mito od najmanje 370.000 eura

Vekić je Mamiću, prema optužnici, obećavao da će osobno te koristeći odnos povjerenja i kolegijalnih i prijateljskih odnosa sa sucima osječkog Županijskog suda pa tako i osumnjičenim Kvesićem, za novčanu nagradu koju će s njima podijeliti, za Mamića i suoptuženike ishoditi povoljne sudske odluke bez obzira na stvarno stanje spisa.

Uskok precizira kako je Vekić predočavao Zdravku Mamiću da će osigurati donošenje oslobađajuće presude u jednom predmetu, da će donijeti odluku o odbacivanju optužnice u drugom predmetu kao i da će osigurati donošenje odluke o povratu jamstva u iznosu od 7 milijuna kuna u trećem predmetu.

Sukladno dogovoru Zdravko Mamić je kao protuuslugu za navedeno u više navrata Vekiću predao ukupno najmanje 370.000 eura za njega osobno i druga dva suca, ističe Uskok.

Osim toga, Zdravko Mamić je zajedno s bratom, kontaktirao s Kvesićem u Širokom Brijegu gdje su dogovorili kako će ga putem Vekića novčano nagraditi za donošenje povoljne sudske odluke u jednom predmetu.

Zoran Mamić je potom, tvrdi Uskok, osigurao 100.000 eura u nakani ishođenja za njega povoljnih sudskih odluka. Mito od 100.000 eura na traženje Zdravka Mamića sucu Vekiću, za njega i Kvesića, predao poduzetnik Tadić znajući koja je svrha predaje novca budući da je prethodno u više navrata prisustvovao sastancima i dogovorima sudaca s Mamićem.

Uskok navodi i da su braća Mamić kao nagradu za dogovoreno pogodovanje podmirivali troškove inozemnog putovanja i boravka Vekića i njemu bliskih osoba u Ujedinjenim Arapskim Emiratima krajem 2017.

Također je autoritetom svog položaja u Hrvatskom nogometnom savezu (HNS) Vekiću osigurao odlazak na nogometnu utakmicu hrvatske reprezentacije u lipnju 2018. u Veliku Britaniju na trošak HNS-a.

Vekić se tereti da je, zajedno s Natašom Sekulić, raspolagao dijelom novca kojeg je stekao od Mamića za ishođenje povoljnih sudskih odluka.

Prema Uskokovoj optužnici, Vekić i Sekulić kupili su dijelom tog novca nekretninu u Osijeku i automobil, dok je Vekić kupio i nekretninu u Zadru te još jedan automobil. U optužnici se navodi i da je Sekulić u sefu banke držala novac koji je Vekić pribavio koruptivnim postupanjem.

Visoki kazneni sud (VKS) odbio je u ožujku zahtjev braće Zdravka i Zorana Mamića i njihovih suoptuženika da se drugo suđenje za izvlačenje novca iz NK ”Dinama” u sklopu zločinačkog udruženja premjesti s osječkog na Županijski sud u Zagrebu.

Vrhovni sud u toj odluci ističe da suci čija je nepristranost dovedena u pitanje više ne obnašaju sudačku dužnost jer je Vekić razriješen na vlastiti zahtjev, dok je Krušlinu izrečena stegovna kazna razrješenja od dužnosti.

Stegovni postupak protiv dvaju osječkih sudaca pokrenuo je početkom 2022. predsjednik osječkog Županijskog suda Zvonko Vrban nakon afere u kojoj ih je osuđeni bjegunac Zdravko Mamić prozvao zbog korupcije. Krušlin je bio predsjednik sudskog vijeća koje je osudilo Zdravka Mamića na šest i pol godina zatvora zbog izvlačenja 116 milijuna kuna iz Dinama, zajedno s bratom Zoranom i još dvije osobe.

Istraga pokrenuta nakon Mamićevog USB sticka

Kada je presuda postala pravomoćna, Mamić je iz BiH dostavio Uskoku USB stick koji sadrži optužbe na račun sudaca Vekića, Krušlina i Ante Kvesića, a nakon toga je pokrenuta istraga koja je rezultirala uhićenjima sudaca zbog primanja mita i trgovanja utjecajem.

U drugom suđenju za izvlačenje novca iz NK “Dinama”, uz braću Mamić, optužnicom Uskoka obuhvaćeni su Zdravkov sin Mario Mamić, bivši “Dinamov” direktor Damir Vrbanović, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Arthur Vuksan.

U optužnici, na skoro 700 stranica, Uskok tereti Zdravka Mamića da je, od prosinca 2004. do prosinca 2015. ostale okrivljenike organizirao u zločinačko udruženje te da su sklapanjem fiktivnih ugovora između “Dinama” i više stranih tvrtki iz Velike Britanije, Švicarske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Svetog Vincenta i Grenadina, Belizea, Hong Konga, Gibraltara i SAD-a te ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača, koje je Dinamo plaćao, klub oštetili za više od 144 milijuna kuna.

Tužiteljstvo tereti okrivljenike da su taj novac dijelili između sebe i koristili za svoje potrebe, a da je, uz navedeno, NK Dinamo neosnovano obvezan za plaćanje dodatnog iznosa od još 7,35 milijuna eura, odnosno 55,8 milijuna kuna.

(www.jabuka.tv)

5 komentara

  • Mili Bože, kako su samo brzi hrvatski tužitelji i suci, koji su usko povezani s Plenkovićevim vlastodršcima…!Već se zna i što su optuženi krivi i koliku će im kaznu odrezati. Druga je stvar kad su u pitanju politički kriminalci i lopovi visoke klase, povezani s Plenkoviće,. Njih neće ni optužiti ni osuditi. Uzmite samo onog mafijaša Lovru Kunčevića, koji je privatizirao pola Brača. Pa Ćorića, Horvata, Rimčevu, Dalićku, Žalac, Tolušića, sad Filipovića, lopove koji su iz INE izvukli ne milijune, nego milijarde. Upamtite – dlaka s glave neće im faliti. A gotovo nema ministra ili pomoćnika iz Plenkovićeve vlasti da nije drpio koji milijunčić.

  • ovg mamica smrada protjerat toje
    nikakav covik dosa
    ovamo uviksu lopovi bjezali sa ukradenim pijenom dostanamje i
    domaci lopova mrs u tri p m

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.