USKOK objavio detalje: Mamić sucima dao najmanje 370.000 eura, dva suca idu u istražni zatvor

USKOK je objavio za što tereti tri suca osječkog Županijskog suda, koji su u srijedu uhićeni te u četvrtak ispitani.

USKOK je, nakon izvida provedenih u suradnji sa Samostalnim sektorom za financijske istrage Porezne uprave Ministarstva financija, na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a, donio rješenje o provođenju istrage protiv šestorice hrvatskih državljana (1965., 1958., 1954., 1959., 1971., 1961.) od kojih trojica uz hrvatsko državljanstvo imaju i državljanstvo Bosne i Hercegovine, zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela primanja mita, davanja mita, trgovanja utjecajem te davanja mita za trgovanje utjecajem, stoji u priopćenju DORH-a.

Osnovano se sumnja da je Darko Krušlin, prvostupanjski sudac Odjela za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Županijskog suda u Osijeku, 22. studenoga 2016. u Zagrebu, iako je znao da je u to vrijeme protiv braće Mamić i više drugih optuženika bio u tijeku postupak pred istim sudom te da postoji izvjesnost da će biti određen predsjednikom raspravnog vijeća u navedenom postupku, došao u svečanu ložu stadiona u Maksimiru gdje se upoznao sa Zdravko Mamićem s kojim se nastavio družiti. Pritom je Mamić, znajući da je Krušlin Županijskog suda u Osijeku, u cilju da stekne njegovu naklonost kako bi mu kao sudac pogodovao kada mu to bude potrebno, stavio na njegovu ruku svoj skupocjeni sat marke Audemars Piguet, a koji sat je sudac Krušlin svjestan svega navedenoga uzeo, navodi se u priopćenju.

Nadalje se osnovano sumnja da su, u razdoblju od travnja 2017. godine do 21. svibnja 2019. u Zagrebu, Osijeku, Banja Luci, Širokom Brijegu i Dubaiju, Zdravko Mamić kao optuženik u više kaznenih postupaka koji su vođeni protiv njega te protiv Zorana Mamića i drugih optuženika na Županijskom sudu u Osijeku, u više navrata ostvarivao osobne kontakte sa sucem Zvonkom Vekićem, također prvostupanjskim sucem Odjela za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Županijskog suda u Osijeku, koji mu je predočavao da će on osobno, te koristeći odnos povjerenja i kolegijalnih i prijateljskih odnosa sa sucima tog suda, pa tako i sa sucem Antom Kvesićem, za novčanu nagradu koju će s njima podijeliti, za njega i suoptuženike ishoditi povoljne sudske odluke u postupcima koji se protiv njih vode na tom sudu bez obzira na stvarno stanje spisa.

Zdravko Mamić: Nikad u životu se neću vratiti, pa nisam budala

Tako mu je predočavao da će osigurati donošenje oslobađajuće presude u jednom predmetu, da će donijeti odluku o odbacivanju optužnice u drugom predmetu kao i da će osigurati donošenje odluke o povratu jamstva u iznosu od 7 milijuna kuna u trećem predmetu. Sukladno dogovoru s Vekićem, a u cilju donošenja sudskih odluka u njegovu korist, kao i u korist Zorana Mamića i drugih optuženika, Zdravko Mamić je kao protuuslugu za navedeno u više navrata Vekiću predao ukupno najmanje 370.000 eura za njega osobno i druga dva suca. Osim toga je Zdravko Mamić, zajedno s bratom Zoranom, ostvario kontakt i sa sucem Kvesićem u Širokom Brijegu tijekom kojeg su i neposredno dogovorili kako će ga Zoran Mamić putem Vekića novčano nagraditi za donošenje povoljne sudske odluke u jednom predmetu.

U svrhu realizacije navedenog, iznos od 100.000 eura je u dogovoru s Zdravkom Mamićem osigurao Zoranu Mamiću koji ima svojstvo suoptuženika u navedenom kaznenom predmetu, sve u nakani ishođenja za njega povoljnih sudskih odluka. Navedeni iznos je poduzetnik Drago Tadić, na traženje Zdravka Mamića, predao Vekiću za njega i Kvesića, znajući koja je svrha predaje novca budući da je prethodno u više navrata prisustvovao sastancima i dogovorima Vekića  i Zdravka Mamića na kojima su razgovarali o spomenutim kaznenim postupcima i dogovarali donošenje sudskih odluka u korist Zdravka Mamića i drugih optuženika, neovisno o stvarnom stanju predmeta.

Također je Zdravko Mamić, zajedno s Zoran Mamićem, kao nagradu za dogovoreno pogodovanje podmirivao troškove inozemnog putovanja i boravka Vekiću i njemu bliskih osoba u Ujedinjenim Arapskim Emiratima krajem 2017. godine, te je ujedno Zdravko Mamićem autoritetom svog položaja u Hrvatskom nogometnom savezu (HNS) osigurao odlazak Vekiću na nogometnu utakmicu hrvatske reprezentacije u lipnju 2018. godine u Veliku Britaniju na trošak HNS-a.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika.

Uhićeni suci koje je Mamić optužio za korupciju

Dva suca i Drago Tadić idu u istražni zatvor, jedan sudac pušten na slobodu

Nešto kasnije tijekom četvrtka, dvojici osječkih sudaca Zvonku Vekiću i Anti Kvesiću te poduzetniku Dragi Tadiću sudac istrage odredio je istražni zatvor, dok je suca Darka Krušlina pustio da se brani sa slobode kao i braća Mamić koji su u BiH.

Vekiću je istražni zatvor određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, Kvesiću zbog opasnosti od ponavljanja nedjela, a Tadiću zbog tih razloga, ali i mogućnosti bijega jer ima i BiH državljanstvo.

Uskok je najavio žalbu na odluku suca istrage da odbije prijedlog za određivanjem istražnog zatvora sucu Krušlinu, dok odvjetnici ostale dvojice sudaca očekuju da će i njihovi klijenti uskoro na slobodu.

Za braću Mamić je odbijen istražni zatvor. Naime, kod njih je na snazi odluka o istražnom zatvoru u drugom slučaju. No Uskok je kazao da će se žaliti na odluku da se u ovom slučaju odbije istražni zatvor za Mamiće.

(www.jabuka.tv | Foto: Davor Javorovic/Pixsell)


7 komentara

  • Eh,problem je taj sto je vecina sudaca i tuzitelja i u RH i u BiH podmiceno i potkupljivo,e takve suce treba udaljiti iz suda,postaviti mlade nepodobne ,i nestranačke osobe ako ih uopće ima…..jer osim zemaljskog nemojmo zaboraviti ima Jose jaci Nebeski sud …..tu nema veza..

  • Ta će jadni Mamić, dijelio i starom i mladom i bogatom i siromašnom a udbaši hoće da ga spreme u zatvor.

    • Malte ne Svetac.Čudi me kako imaju obraza ga optuživati?Udbaši nego šta.On čovjek o sebi , pri sebi.Ukrade možda par miliona ali i podjeli nešto sitno.Pa šta što je kriminalac , i u HDZ/KPJ su slični pa vladaju i super su nam baš baš

  • ima teskih sudbina. majka zlostavlja dijete. dijete nije socijalizirano. inace ima dar koji moze prepoloviti statistiku siromsnih u svijetu. puno je Mamica. dajte mjesta djetetu koji je mucenik,a ima ,zeli i moze da prepoplovi statistiku siromasnih u svijetu. Mamic nije vrijedan svakog dana portala. paznju dajmo ljudima koji zele biti posteni.hvala LP

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.