Urušavanje autoriteta: Predsjedništvo BiH na putu za totalni kaos

Način na koji u posljednje vrijeme funkcionira i radi Predsjedništvo BiH kao kolektivni šef države je katastrofalan i samo vodi daljnjim konfliktima.

Ovo je, u najkraćem, opća ocjena političkih analitičara iz BiH o suradnji i zajedničkoj političkoj produktivnosti koju u posljednje vrijeme pokazuju članovi Predsjedništva Mladen Ivanić, Bakir Izetbegović i Dragan Čović.

Naime, nakon što tjednima nije zasjedalo zbog krize izazvane Izetbegovićevim iniciranjem revizije presude BiH protiv Srbije za genocid, sjednica Predsjedništva BiH je u utorak napokon održana, ali je neslavno završena, barem sudeći prema ocjenama predsjedavajućega Ivanića.

“Predložio sam članovima Predsjedništva da se obavežu da ubuduće neće raditi izvaninstitucionalno, ali taj prijedlog nije dobio većinu, tako da o njemu nije razgovarano. Meni to ne smeta, samo sada znamo da izvaninstitucionalno djelovanje mogu koristiti i drugi”, rekao je, između ostaloga, Ivanić nakon sjednice kolektivnoga šefa države.

Srećko Latal, urednik BIRN-a za BiH i direktor analitičke organizacije SOS, kaže da mu nije jasno kako oni misle ostvariti individualne političke ciljeve bez suradnje s ostalima iz vladajuće koalicije.

“S te strane, ta poruka je simbolična i ukazuje na katastrofalnu razinu suradnje političkih snaga u BiH”, ističe Latal.

Mile Lasić, ugledni sveučilišni profesor iz Mostara, smatra da je posrijedi najveća postdaytonska kriza koja prijeti da zemlju uvede u totalni kaos.

“Ovo je čista katastrofa koja ničemu ne vodi. Trenutno najozbiljnije pitanje je Izborni zakon, važno je i pitanje institucionalnoga preustroja, ali nitko živ se apsolutno ne trudi bilo što učiniti”, kaže Lasić.

Tanja Topić, politička analitičarka iz Banje Luke, kaže da ponašanje članova Predsjedništva “doprinosi dojmu kao da to tijelo ne postoji”.

“Ovakvo ponašanje dovelo je do urušavanja autoriteta kako pojedinačnih članova,+ tako i institucije. Poslali su nam poruku da će se svatko ponašati kako hoće i kako procijeni u određenom trenutku”, zaključuje ona, prenose Nezavisne novine.

(www.jabuka.tv) 

2 komentara

  • Kakve veze ima slika druga Dode između drugova kalifa Izetblefa i druga Gage? Pa jasno je kalif Izetblef poručio svojim drugovima, odnosno drugu Gagi da FBiH ostaje jedna izborna jedinica i to(a)čka! Ovaj drug Gago pak nema u svojoj lizoguznoj i čmaroljbnoj bazi kapacitetnih i kapacitiranih kadrova da iole suvislo odgovori ili kontrira “velikom Kalifu”. Najbolje se to ilustrira u čuvenoj izjavi druga Gage koja kola među njegovim podanicima i koji kaže: “Kada poželim da znam što hrvatski narod misli, onda upitam sam sebe” i to je ukradena misao Luja XIV koja glasi: “Država, to sam ja” (fr. L’état c’est moi)!

  • Zasto bi se nesto rijesilo kud onda s ovako kvalitetnim lopinama? Pa oni su dugovjecniji od putina erdogana kima jos malo i od one engleske mumije

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.