Uredna opskrba strujom, pogoni u redovnom režimu rada

Nakon problema u petak u elektroenergetskim sustavima BiH, Crne Gore, Hrvatske i Albanije, svi kupci Elektroprivrede BiH uredno su opskrbljeni električnom energijom, priopćeno je iz te kompanije.

Postrojenja hidroelektrana na Neretvi, blokovi u termoelektranama Tuzla i Kakanj su u pogonu prema planiranom režimu rada. Elektroenergetski sustav BiH je restauriran i stabiliziran i ponovno radi u punom kapacitetu.

Ispad i poremećaj na elektroenergetskoj mreži koji se 21. lipnja 2024.godine u 12:025 sati dogodio izvan BiH, doveo je do potpunog zastoja rada proizvodnih postrojenja Elektroprivrede BiH i obustave napajanja električnom energijom. Zahvaljujući iskustvu, profesionalnom djelovanju i brzoj reakciji uposlenika Elektroprivrede BiH, oko 13:30 sati postrojenja hidroelektrana na Neretvi su postupno puštana u pogon. Istovremeno su trajali intenzivne radnje na ponovnom osposobljavanju za rad postrojenja u termoelektranama u Tuzli i Kaknju i njihovo postupno vraćanje u proizvodnju.

Elektroprivreda BiH nije mogla spriječiti ovaj problem jer je nastao izvan granica naše zemlje, ali smo poduzeli sve da što prije stabiliziramo sustav. Sve dežurne ekipe su bile na terenu, sve proizvodne kapacitete smo stavili u puni pogon i angažirali i dodatne kapacitete. Na tržištu smo kupili i dodatne količine električne energije kako bi građanima u što kraćem roku osigurali uredno napajanje. U roku dva do tri sata od početka poremećaja, uspostavili smo normalnu opsrkbu za sve naše kupce, navodi Sanel Buljubašić, generalni direktor Elektroprivrede BiH.

Sve aktivnosti uposlenici Elektroprivrede BiH poduzimali su uz stručno provođenje sigurnosnih mjera na zaštiti proizvodnih i distributivnih postrojenja, čime su izbjegnuta njihova oštećenja i omogućeno vraćanje u režim rada.

Ministri otkrili uzrok nestanka struje u cijeloj regiji

Elektroprivreda BiH je u komunikaciji s Elektroprijenosom BiH i Nezavisnim operatorom sustava BiH, vršila postupno opterećenje mreže koordiniranim podizanjem proizvodnje i opskrbe kupaca.

Zahvaljujemo za brzu i adekvatnu reakciju svih službi koje su radile na rješavanju ovog problema. Pravovremenom reakcijom su spriječeni kvarovi i havarije na ključnoj infrastrukturi, kao i brojne druge posljedice koje bi duži prekid opskrbe izazvao, od problema u bolnicama do opskrbe građana vodom. Ovakve situacije se povremeno događaju i ne možemo ih spriječiti, ali možemo raditi na dodatnom jačanju stabilnost elektroenergetskog sustava BiH i unaprjeđenju sustava automatskih zaštitnih mehanizama, koji bi ograničili širenje i ublažili posljedice, naglašava Buljubašić.

Ispadi i poremećaji na elektroenergetskoj mreži koji su se dogodili izvan BiH i izazvali prekid u proizvodnji i distribuciji električne energije i u našoj državi, dovodeći posljedično do niza problema u odvijanju svakodnevnog života, iznova su ukazali na značaj očuvanja integriteta i operativne stabilnosti sustava. U razdoblju ekstremno visokih temperatura, potrošnja električne energije se značajno povećava, što je opterećenje za mrežu.

Elektroprivreda BiH upućuje apel svojim kupcima da energiju koriste efikasnije kako bi bili izbjegnuti problemi u njezinoj proizvodnji i distribuciji do krajnjih potrošača.

Totalni raspad sustava s kojim smo bili suočeni zbog problema izvan naše zemlje, u BiH nije zabilježen u posljednjih nekoliko desetljeća.

”Totalni raspad sustava” je stručni naziv za situaciju u kojoj je sva proizvodnja prekinuta i nema opskrbe električnom energijom iz eksternih interkonekcija. Kvarovi na elektroenergetskoj mreži se povremeno događaju u cijelom svijetu i ne mogu se spriječiti, ali se može unaprijediti sustav zaštite i brže restauracije sustava.

(www.jabuka.tv | Foto: Freepik)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.