Upućena inicijativa za ukidanje PDV-a na hranu i opremu za bebe

Vijeće ministara BiH razmotrilo je inicijative za povrat PDV-a za kupovinu opreme i hrane za bebe i ukidanje ili povrat PDV-a na lijekove i medicinska sredstva, te će ih uputiti Upravnom odboru Uprave za neizravno oporezivanje da razmotri njihovu provedivost i o poduzetom informira Vijeće ministara.

Inicijativa zastupnika Mire Pekić i Branisava Borenovića, usvojena na 14. sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, odnosi se na povrat PDV-a za kupovinu opreme i hrane za bebe koju bi mogao ostvariti roditelj, odnosno staratelj djeteta starosti do dvije godine.

Zajednička inicijativa Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine i Fonda zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta BiH usmjerena je na ukidanje/smanjenje PDV-a na lijekove i medicinska sredstva, odnosno na namjensko usmjeravanje sredstava od neizravnih poreza po osnovi naplaćenog PDV-a na lijekove i medicinska sredstva na račune fondova zdravstvenih osiguranja u cilju financiranja zdravstvene zaštite osiguranih osoba, piše Akta.ba.

Predlagači inicijative, koja je upućena i entitetskim vladama te Odjelu za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH te nadležnim ministarstvima u Federaciji BiH i Republici Srpskoj, naveli su kako je prihvaćanje ove inicijative važno za dugoročnu održivost zdravstvenog sustava i unapređenja kvalitete zdravstvene zaštite građana.

(www.jabuka.tv | Foto: Freepik)

5 komentara

  • Kod nas trgovci uzimaju na prehranu maržu 300 %,,BiH najskuplja zemlja na svitu,gledajuc standard,place,štp rade mjerodavne službe,

  • Dobar prijedlog, a ima takvih jos za dosta toga ublažiti. I za ovkve se narod treba buniti a ne da se buni na nekakve gluposti

  • Uzalud ukidanje bilo čega. Ukinite šta god želite ako pohlepno trgovci neće umanjiti cijene. Imate primjer u Hrvatskoj. Ako gorivo poskupi mrvicu oni dignu cijenu odmah iako nemaju ulaznu novu cijenu no međutim u slučaju pada cijene goriva čekaš da potroše zalihe. Neka poreza, nećemo mi ništa dobiti samo će razni potrebiti ostati bez tog novca iz proračuna.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.