Uprava Aluminija u ponedjeljak razgovara s bankama, traže od njih povrat novca radnicima

Vijest kako su pojedine banke uzele dio ili cijele otpremnine radnika Aluminija kako bi podmirili tekuće minuse i druge obveze stvorila je novi val nezadovoljstva kod ovih ljudi.

Novac od kojega su trebali normalno živjeti do pronalaska novog zaposlenja ili pokretanja proizvodnje u Aluminiju nestao je u nekoliko minuta i postavlja se pitanje što i kako dalje?

Kako Ero.tel doznaje od Uprave Aluminija, zakazani su sastanci u ponedjeljak sa dvije banke koje su radnicima već uzele novac i tražit će se kompromisno rješenje.

Shvaćamo kako banke žele naplatiti svoja potraživanja, ali su trebale imati više sluha i razumijevanja za aktualnu situaciju. Te iste banke su do sada kroz kamate na kredite, odobrene minuse i brojne druge naknade od radnika Aluminija naplatile milijune maraka, ako ne i desetine milijuna. Uzeti im sada novac bez ikakva upozorenja i dovesti ove ljude u još goru situaciju nego što je to već slučaj je nepromišljen potez i pitanje oko kojega se mora postići kompromis, rekli su za Ero.tel sugovornici iz Aluminija.

Dodali su kako će Uprava Aluminija prvo tražiti da se vrate odobreni minusi i druga zaduženja za radnike koji će ostati u Aluminiju u radnom odnosu i očekuje se kako će banke pristati na takvo rješenje.

Ti ljudi će i dalje imati plaću, moći će servisirati svoje obveze i ne vidimo razloga da im banke zatvaraju odobrene minuse i druga zaduženja. To ćemo čelnicima banaka pojasniti na sastanku u ponedjeljak i nadamo se kako će povući odluke koje su donijeli i ljudima vratiti njihov novac, zaključili su.

Inače, do sada je isplaćeno više od 320 otpremnima i za tu svrhu je potrošeno više od tri milijuna maraka. Banke su bez prethodne najave odmah uzele veći dio toga novca želeći namiriti potraživanja po osnovu minusa na tekućim računima i drugim obvezama. Ostaje za vidjeti hoće li svoju odluku promijeniti u ponedjeljak.

(www.jabuka.tv)


18 komentara

 • Boze sacuvaj ludaka. Firma propala u dugovima oni traze pozajmice, kredite. A zalozili i hrdavi saraf iz Aluminija… pod hipoteku

 • Tu jebe lud zbunjenog sta briga banke za radnike banka radi svoj posa ako si jamio u banci pa tribas to i vratit radnice vas novac je u gazda a ne u banci to je bankim novac.

  • Koliko nas je ostalo bez posla,radili po privatnim firmama,nikad dana godišnjeg (15 godina)od toga 8 godina bez doprinosa ,koje otpremnine ,koji uvjeti kod banaka, ništa.Bili u ratu i sad …šta??

 • Nije mi jasno da je neko ovakvo nesto obecao radnicima i jasno je da banka ima odnos po sistemu banka klijent a ne banka poduzece te je normalno da postupi u svom interesu koji je monopolisticki,neljudski,nemoralni u ovakvoj situaciji ali sta ih briga.
  Menadzment AL treba povuci novac i ljudima ga isplatiti na ruke I time banku onemoguciti u svom naumu iako mi ovo sve izgleda ko neki dogovor u imteresu odredjenih pojedinaca.

 • Uprava direktori i ovi i svi prosli trebaju u zatvor. Istraga i neka kazu gdje je lova, gdje su milijuni pokradeni. Cuj oni ce razgovarati sa bankama. Pa oni su ga i pokrali. A bankari su jos veci lopovi tako da pisi propalo..

 • Moje mišljenje, nadam se bez kaznenog progona zbez mišljenja !!!???…
  Kad se smakne(nemislim ubistvo) 10 posto političara i 50 posto bankara onda bude kompletna zemaljska kugla OK.

 • Pročitajte koliko u Hrvatskoj ima blokirani građana. Briga Austriske banke za Aluminij ako se sad ne naplati uz BiH sudstvo nikad neće.

 • Ma mislim da radnicima jedino preostaje sohe u ruke pa prvo istjerati Upravu i NO Aluminija,pa onda na isti način porazbijati i banke i bankare pa onda šta nam Bog da….

 • Godinama su imali duplo vece place od ostalih sektora, a kompanija im godinama u gubitku…duzna svima od porezne, struje (koju smo mi gradjani preko vecih racuna u kucanatvima financirali), banaka itd…i ti radnici, koji su takodjer vlasnici, nikad se nisu javno zapitali je li to odrzivo i kako su dosli u tu situaciju…a sve sto nije u biznisu trzisno odrzivo treba i da nestane…

 • Moraju shvatiti da nema vise koke zlata. Veliki krali milijune a radnicima davali 2-4 tisuce placu. Svi bili sretni i zadovoljni a znali su da to ne vodi dobru. I evo ga kraj. Sad ocekuju sazaljenje umirovljenika od 350 km i radnika iz privatnog sektora gdje su place 600-1000 km

  • I imat će visoke mirovine,u svemu povlašteni.A mnogi nepravedno ,kao carinici ne tako davno na ulicu,bez otpremnina,koga briga!!??

 • Dragi alminijaši! Jedino što Vam je preostalo je ići na dnevnicu ŠB tamo se ruši dogana Moguće da Vam plate i mada i u ovoj općini imaju neisplaćene sudske presude od 10-13god.Ovdje je moto izuzet za potrebe općine pa budite sretni ako i Vas to zlo ne snađe…?

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.