Upozorenje zubara: Sedam namirnica koje biste trebali izbjegavati – Jabuka.tv

Upozorenje zubara: Sedam namirnica koje biste trebali izbjegavati

1. Suncokretove sjemenke
Imaju čvrstu vanjsku ljusku koja može oštetiti zubi kada je nastojimo pregristi. Ako ste ljubitelj ove zdrave grickalice, bolja opcija bit će već oljuštene.

2. Kockice leda
Drobiti kockice leda zubim trebali biste itekako izbjegavati. Kada stisnete dva kristala jedan uz drugi, jedan mora puknuti.

Suncokretove sjemenke i kockice leda mogu izazvati oštećenja zubne cakline jer su tvrde namirnice. Također, konzumacija izrazito hladnog (led) ili vrućeg nepovoljno djeluje na zube, napominje stomatologinja Zrinka Marenić Andročec.

3. Sportska pića
Iako ta pića sadrže elektrolite koji pomažu mišićima nakon treninga, nemojte zaboraviti da su puni šećera. Nije loše ponekad popiti sportsko piće, ali nemojte da vam postane navika.

4. Voda s okusima
Iako voda s okusima nema šećera, sadrži kiseline koje uništavaju zube.

Zbog dodataka kao što su šećer ili kiseline, voda s okusima i sportska pića mijenjaju pH sline – povećava se kiselost, što smanjuje otpornost zubne cakline, rekla je Andročec.

Jednom kada se unište svi slojevi cakline, teško da će se obnoviti. Tada zubi postanu osjetljivi na karijes, upale i infekcije. Najbolje je piti običnu vodu.

5. Suho voće
Zbog svoje ljepljivosti, suho voće se duže zadržava na zubima, a aktivnost bakterija koje razgrađuju šećer raste, kao i kiselost te tako može doći do nastanka karijesa, rekla je stomatologinja Andročec.

6. Čips
Hrana koja sadrži škrob, poput čipsa, uzrokuje karijes. Enzimi u slini započinju proces probavljanja ove hrane u vašim ustima razgrađivanjem ugljikohidrata u šećer koji postaje hrana bakterijama u ustima.

Čips se može zadržati između zuba te doprinijeti razvoju zubnog plaka. Ako povremeno uživate u čipsu, pobrinete se da ga nakon konzumacije isperete s dosta vode te koristite zubni konac.

7. Alkohol
Alkohol isušuje usta te tako doprinosi nastanku karijesa.

Zbog smanjene proizvodnje sline, gubi se njena funkcija ispiranja te se povećava osjetljivost zubi i sluznice usne šupljine, rekla je stomatologinja Zrinka Andročec, prenosi Zadovoljna.hr. Dodala je kako moramo voditi računa o količini i učestalosti konzumacije takvih namirnica te o adekvatnoj oralnoj higijeni.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.