Upozorenje za sve mlade: Među tinejdžerima vlada epidemija tjelesne neaktivnosti

Više od 80 posto mladih u dobi od 11 do 17 godina nedovoljno se bavi fizičkom aktivnošću, čime ugrožava svoje zdravlje i povećava izglede za razvoj pretilosti i kardiovaskularnih bolesti, upozorila je u petak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Studija je na temelju podataka prikupljenih od 1,6 milijuna tinejdžera iz 146 zemalja svijeta otkrila da se više od 80 posto adolescenata u dobi između 11 i 17 godina ne pridržava preporuke WHO-a da se barem sat vremena dnevno bavi nekom umjerenom fizičkom aktivnošću.

Kod svakog petog adolescenta nije evidentirana nikakva fizička aktivnost koja je, poznato je, dobra za socijalno, fizičko i mentalno zdravlje, upozorava Fiona Bull, stručnjakinja na području aktivnosti i zdravlja te suautorica studije.

Ona poziva kreatore politika iz cijelog svijeta da “odmah djeluju na dobrobit zdravlja sadašnjih i budućih mladih generacija”.

Po rezultatima studije djevojčice su manje aktivne od dječaka. Istraživanje je pokazalo da se 85 posto djevojčica i 78 posto dječaka obuhvaćenih istraživanjem ne bavi svakodnevno tjelovježbom.

Studija je usporedila recentne podatke s onima o fizičkoj aktivnosti adolescenata koji su osnovnu i srednju školu pohađali između 2001. i 2016. godine. Autori kažu da se od tada ništa nije izmijenilo.

Leanne Riley, stručnjakinja WHO-a za nezarazne bolesti i suautorica studije, kaže da je sjedilački način života dijelom posljedica brzog širenja digitalne tehnologije što znači da mladi ljudi više vremena provode pred svojim kompjutorima, pametnim telefonima ili tabletima.

Elektronička revolucija promijenila je, čini se, obrasce ponašanja i fizičke aktivnosti adolescenata. Potiče ih da više vremena provode sjedeći, da budu manje aktivni, da se češće voze automobilima ili ostalim prijevoznim sredstvima, da rjeđe hodaju i općenito da budu manje fizički aktivni, rekla je na konferenciji za novinare.

Po podacima WHO-a, u postocima se broj tinejdžera koji se nisu pridržavali smjernica te zdravstvene organizacije kretao u rasponu od 66 posto u Bangladešu do 94 posto u Južnoj Koreji.

U Sjedinjenim Državama, gdje se od 2010. promiče tjelesna aktivnost u skladu s nacionalnim planom, stopa pretilosti među tinejdžerima se povećala, osobito među onima koji konzumiraju puno hrane s velikom količinom soli i šećera, pokazalo je istraživanje.

Studija WHO-a objavljena u časopisu The Lancet Child & Adolescent Health ističe da su brojni sportovi u Sjedinjenim Državama osmišljeni tako da privuku veći broj dječaka nego djevojčica.

Stopa neaktivnosti među američkim djevojčicama iznosi 81 posto, u usporedbi sa 64 posto među populacijom dječaka.

Riley upozorava da, s obzirom na stagnaciju razine tjelesne aktivnosti među tinejdžerima, raste stopa pretilosti među njima.

Ova dva fenomena zabrinjavaju. Trebamo učiniti puno više ako želimo zaustaviti porast broja pretilih tinejdžera… i promicati više tjelesne aktivnosti među njima, istaknula je.

U izvješću WHO-a stoji da tjelesna aktivnost ima niz blagodati za zdravlje, među ostalima bolji rad srca i pluća te jačanje mišićnog tkiva i kostiju, kao i pozitivan utjecaj na težinu.

(Hina)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.