Uoči očekivane Schmidtove odluke pozivi na nove prosvjede u Sarajevu

Bošnjačka nevladina udruga Restart zakazala je za 24. travnja nove prosvjede pred uredom visokog predstavnika za BiH (OHR) u Sarajevu, u nastojanju da takvim pritiskom spriječi očekivano nametanje odluke kojom bi Christian Schmidt deblokirao proces uspostave nove Vlade FBiH.

Visoki predstavnik bi do kraja travnja trebao nametnuti odluku kojom bi se otvorio put formiranju nove Vlade Federacije BiH, blokiran odbijanjem bošnjačkog potpredsjednika tog entiteta Refika Lende da potpiše odluku o imenovanju novog premijera i ministara što ju je donijela predsjednica Federacije Lidija Bradara.

U pozivu na prosvjede udruga Restart navela je da očekuje da se idućeg ponedjeljka pred OHR-om okupe svi oni žele iskazati svoje stajalište povodom najavljenog novog nametanja izmjena izbornog zakona, a samim tim i dalje degradacije političkog sustava BiH.

Najavili su kako će na okupljanju moći govoriti svatko tko poželi, pod uvjetom da prije toga pokaže neki osobni dokument kao i da ne žele govore “političkih aktivista”.

Iz ove udruge, u kojoj tvrde da se zalažu za modernu, liberalnu i građansku državu BiH, poručili su kako je njihovo djelovanje trenutačno prvenstveno usmjereno na kritiku rada visokog predstavnika, prenosi Hina.

Bradara o uspostavi Vlade FBiH: Nitko iz Osmorke nije povukao potpis

Schmidta su optužili da svojom arogancijom i podaničkim odnosom prema samo jednoj političkoj stranci, odnosno HDZ-u, vraća Bosnu u etno-feudalno političko uređenje.

Restart je, zajedno s bošnjačkom udrugom Krug 99, već organizirao prosvjede pred OHR-om 31. ožujka, a tada je u njima sudjelovalo nešto manje od dvije tisuće osoba, od kojih su brojni u Sarajevo dovezeni autobusima, izvještava Hina.

Na to su okupljanje došli i istaknuti članovi Stranke demokratske akcije (SDA) i Demokratske fronte (DF) Željka Komšićam koje se pokušavaju održati na vlasti i spriječiti Schmidta da deblokira proces uspostave nove vlade koju bi trebao formirati blok okupljen oko HDZ-a i SDP-a.

Zastupnik DF-a u Zastupničkom domu parlamenta BiH Zlatan Begić u utorak je, u objavi na društvenim mrežama, Schmidta, ali i veleposlanika SAD Michaela Murphyja, optužio da su islamofobi i rasisti.

Zbog njihove islamofobije (i rasizma!) stradaju građanska prava i slobode svih nas građana BiH, stradaju civilizacijske demokratske vrijednosti, strada povjerenje, strada država BiH. Uz pomoć Dodikovih i Čovićevih ‘muslimana’ koji se daju staviti pod kontrolu, napisao je na Twitteru Begić, u čijim porukama stoji i poziv da se “zaustavi pobješnjelog Murphyja i razuzdanog Schmidta”.

(www.jabuka.tv | Foto: Armin Durgut/Pixsell)

3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.