UNO BiH povećao prihode za 472 milijuna KM

Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje (UO UNO) BiH usvojio je u utorak odluku o prvom privremenom poravnanju za 2021. godinu temeljem koje Federacija BiH treba uplatiti Republici Srpskoj 11.927.411,02 KM.

Kako je propisano ovom odlukom privremeno poravnanje između korisnika raspodjele vrši se na teret tekućih prihoda od neizravnih poreza na Jedinstvenom računu UNO koji pripadaju FBiH prijenosom na račun RS.

Na današnjoj sjednici usvojena je i Odluka o utvrđivanju privremenih koeficijenata za raspodjelu sredstava s jedinstvenog računa za četvrti kvartal ove godine. Prema utvrđenim koeficijentima, koji se izračunavaju temeljem krajnje potrošnje, u posljednjem tromjesečju Federaciji BiH pripadat će 62,52 posto prihoda, a Republici Srpskoj 33,93 posto prihoda, dok Brčko distriktu pripada zagarantiranih 3,55 posto prihoda s jedinstvenog računa.

UO UNO dao je suglasnost na Prednacrt Zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV), koji je već bio predmet rasprave i naknadno je upućen na izjašnjenje entitetskim parlamentima . Glavni razlog za donošenje novog Zakona o PDV-u je potpuno usklađivanje i harmonizacija s propisima Europske unije (EU) koji reguliraju sustav plaćanja poreza na dodanu vrijednost.

Članovi UO danas su usvojili izmjene i dopune Pravilnika o primjeni Zakona o trošarinama u BiH jer je to bilo nužno zbog primjene Odluke o utvrđivanju carinske tarife za 2021.godinu kako bi se uskladile tarifne oznake.

Na sjednici je razmatran i proračunski zahtjev UNIO za iduću godinu, ali je nakon iznesenih sugestija i primjedbi prihvaćen zaključak predsjedatelja UO Vjekoslava Bevande da se taj materijal korigira u UNO i dostavi na narednu sjednicu na izjašnjenje.

UO UNO primio je k znanju izvješće o financijskoj reviziji za 2020. godinu uz konstataciju da se preporuke revizora trebaju realizirati u narednom razdoblju.

UO primio je k znanju redovitu informacija o aktivnostima UINO u posljednja tri mjeseca gdje je konstatirano da se rješavaju negativne posljedice pandemije COVID-19 te da su i povećani prihodi u odnosu na isti period prošle godine za oko 472 milijuna KM.

Članovi UO primili su k znanju Informaciju u vezi problema u primjeni Odluke o privremenoj raspodjeli prihoda od cestarine za izgradnju autocesta i izgradnju i rekonstrukciju drugih cesta. Nakon razmatranja informacije zaduženo je Odjeljenje Ureda predsjedatelja da hitno uputi urgenciju nadležnima kako bi nastavili rad svi članovi Radne skupine za izradu konačne metodologije raspodjele prihoda od cestarine.

UO UNO usvojio je zaključak da obavijeste Vijeće ministara BiH u vezi s problemima u vezi s implementacijom rješenja Suda BiH u naplati potraživanja od UNO po osnovu tužbe Republike Srpske.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

  • Poveca je UNO kur** od komarca.Zašto onda ovaj narod živi sve bjednije.J.. vas uno,nuno,suno i svi ostali.Di su onda ti milioni?

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.