UNO BiH oduzela veću količinu razne robe vrijedne 115.300 KM

Službenici Uprave za neizravno oporezivanje BiH u nekoliko odvojenih akcija privremeno su oduzeli veću količinu razne robe u vrijednosti 115.300 KM.

Na osnovu operativnog doznanja o krijumčarenju robe iz Republike Turske, službenici Regionalnog centra Tuzla, Skupina za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja, izvršili su provjeru porijekla robe u dvije samostalne trgovačke radnje na području općine Gradačac. Prilikom izvršenih provjera utvrđeno je da se u objektima nalazi i roba stranog porijekla. Radilo se o robi porijeklom iz Republike Turske i to 6.518 komada raznih tekstilnih proizvoda (trenirke, džemperi, majice i sl.). Vrijednost privremeno oduzete robe procjenjuje se na 100.000 KM.

U zajedničkoj akciji ovlaštenih službenih osoba UNO BiH i policijskih službenika MUP-a TŽ, PS Zapad, zbog sumnje u nedozvoljen promet trošarinskih proizvoda na području Tuzle, izvršen je pregled PMV-a fizičkog lica. Tom prilikom je pronađeno i oduzeto 110 kilograma sitno rezanog duhana tržišne vrijednosti u iznosu od 14.300 KM. Navedena osoba je novčano kažnjena u iznosu od 1.500 KM.

Ovlašteni službenici Skupine za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja prilikom operativnog rada na GP Rača, upotrebljavajući opremu i skener koji su donacija vlade SAD-a kroz EXBS program, pronađena neprijavljena roba u putničkom motornom vozilu. Pronađene su četiri nove aluminijske felge marke Audi tržišne vrijednosti 1.000,00 KM.

Protiv počinitelja opisanih nezakonitosti, shodno odredbama Zakona o carinskim prekršajima BiH, pred nadležnim sudom, bit će podneseni zahtjevi za pokretanje prekršajnih postupaka, priopćeno je iz UNO BiH.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.