UNO BiH oduzela veću količina različite robe vrijedne 92.500 KM

Službenici Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH su u nekoliko odvojenih akcija privremeno oduzeli veću količinu razne robe, u vrijednosti 92.500 KM.

Na osnovu operativnog doznanja o krijumčarenju robe iz Republike Srbije, službenici Regionalnog centra Tuzla, Skupine za sprječavanje krijumčarenja i prekršaje, izvršili su provjeru porijekla robe na području Brčko Distrikta kod srbijanskog državljanina.

Prilikom izvršenih provjera utvrđeno je da se u objektima nalazi i roba stranog porijekla, iz Srbije i Turske i to 4.673 komada raznih tekstilnih proizvoda (trenirke, džemperi, majice i sl.), za koju nije postojala zakonom propisana dokumentacija.

Vrijednost privremeno oduzete robe procjenjuje se na 80.000 KM, dok je vlasnik kažnjen s 4.000 KM, priopćeno je iz UNO BiH.

I službenici regionalnih centara Sarajevo i Tuzla, u suradnji sa Skupinom za obavještavanje iz Tuzle, izvršili su provjeru prometa roba u osam trgovačkih radnji na području Sarajeva, Tuzle, Živinica, Banovića i Lukavca.

Otkriveno je i oduzeto 40 mobilnih telefona i tablet za koju nije postojala zakonom propisana dokumentacija.

Vrijednost privremeno oduzete robe procjenjuje se na 10.000 KM.

U priopćenju se dodaje i da je na osnovu zajedničkih obaveza i mjera definiranih u Akcijskom planu za implementaciju Sporazuma o međusobnoj suradnji UNO BiH i Granične policije BiH izvršena operativna akcija “Kontraband III”, čiji je cilj sprječavanje i suzbijanje nezakonitog unosa roba u carinsko područje BiH.

Prilikom vršenja aktivnosti na Graničnom prijelazu Orašje u putničkom motornom vozilu austrijskih registracijskih oznaka, kojim je upravljao državljanin Hrvatske, otkrivena je razna tehnička roba.

S obzirom na to da se radilo o robi stranog porijekla, vrijednoj oko 2.500 KM, a koja nije prošla odgovarajuću carinsku proceduru, privremeno je oduzeta.

I tim za sprječavanje krijumčarenja u regionalnom centru Mostar je, vršeći redovne aktivnosti na kontroli prometa robe, prilikom pregleda robe u Carinskoj ispostavi Trebinje otkrio i trajno oduzeo 1.241 kilogram svježe rajčice od jedne osobe.

Navedena roba je otkrivena i oduzeta nakon što je utvrđena razlika u nosivosti teretnog motornog vozila i ukupne težine prijavljene robe carinskim organima, tj. utvrđen je višak u težini prilikom vaganja TMV.

Protiv počinitelja ovih nezakonitosti, shodno odredbama Zakona o carinskim prekršajima BiH, pred nadležnim sudom bit će podneseni zahtjevi za pokretanje prekršajnih postupaka, navode iz UNO BiH.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.