Univerzitet “Džemal Bijedić” obilježio 42. godišnjicu osnivanja

U Centru za kulturu Mostar u četvrtak je održana svečana akademija povodom 42. godišnjice osnivanja i djelovanja Univerziteta “Džemal Bijedić”.

Odluka o osnivanju Univerziteta “Džemal Bijedić” donesena je 11. veljače 1977. godine, a ova visokoškolska ustanova je službeno osnovana 14. veljače i tada je Mostar postao 18. jugoslavenski univerzitetski grad.

Brojnim gostima i visokim zvanicama, među kojima su bili i rektori skoro svih javnih univerziteta u BiH, obratio se prof. dr. Elvir Zlomušica, rektor Univerziteta “Džemal Bijedić”, piše Avaz.ba.

Podsjetivši na činjenicu da je najteži period Univerziteta bio tijekom rata u BiH, rektor Zlomušica je rekao da ovu visokoškolsku ustanovu danas čini osam fakulteta i pet studija.

Svjesni smo našeg današnjeg položaja u društvu i sustava visokog obrazovanja i nemamo nikakvih iluzija da smo najbolji univerzitet u BiH. Mi smo, i nastojat ćemo da tako ostane, otvoren Univerzitet koji se više uključuje u poslovno okruženje, razvija nove studijske programe i dostiže nove standarde u obrazovanju, kazao je rektor Zlomušica.

Potcrtao je da Univerzitet treba kontinuirano pratiti i razvijati socijalnu dimenziju prema studentima, ali i unaprijediti sustav nagrađivanja dobrih i najboljih studenata, kako bi, naveo je, oni došli u fokus u studentskom koloritu.

Također, Univerzitet treba redovito provoditi ispitivanje zadovoljstva studenata, posebno najboljih, kroz ankete, te prema tome unaprjeđivati sustav nastave, studentskog standarda i kvalitetu studentskih servisa, naveo je rektor.

Također su dodijeljene nagrade i priznanja za doprinos razvoju ove visokoškolske ustanove te rektorove nagrade najboljim studentima.

Rektorove nagrade za studente s najboljim uspjehom dobili su Dženana Eglenović, Amila Ćeranić, Tajma Taso, Almedin Bajramović, Šahzudin Mahmić, Bojan Aćimović, Nejra Šubara, Amil Brković, Nemanja Šupljeglav, Indira Prguda, Amela Džemila, Faris Trešnjo i Bešir Isaković.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

  • Nije , to je obljetnica sadasnjeg sveucilista, ovakav univerzitet Djemal oformljen je kao duplikat devedesetih godina tj od kada su izglasali vjeru bosnjak i uzeli si bosanski jezik.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.