Uništeno oko 150 kg mesa, kazne u iznosu od 36.050 KM

S obzirom na pojavu salmonele u zemljama regije, županijski veterinarski inspektori su tijekom prosinca 2016. godine na području Sarajevske županije provodili sveobuhvatne usmjerene inspekcijske nadzore kod subjekata koji se bave uvozom, preradom, prodajom i distribucijom mesa, mesnih prerađevina i jaja.

– Izvršeno je ukupno 649 inspekcijskih nadzora kojima su obuhvaćeni najznačajniji uvoznici mesa, industrijski proizvođači mesnih prerađevina koji koriste uvoznu i domaću sirovinu, veliki trgovački centri, te druge klaonice i samostalni objekti koji prodaju svježe neupakirano ili upakirano meso i jaja – potvrdila je Feni glasnogovornica Županijske uprave za inspekcijske poslove SŽ Vildana Brdarić.

Naglasila je da je “na mikrobiološku analizu uzeto 419 uzoraka i prema, do sada većini poznatih rezultata laboratorijskih analiza, u kontroliranim proizvodima nije utvrđeno prisustvo bakterije Salmonela spp, kao ni drugih bakterija značajnih za sigurnost potrošača, izvan propisanih granica”.

– Utvrđeni nedostaci pretežno se odnose na nepropisno obilježavanje mesa, nedostatak deklaracije i dokumentacije o zdravlju i porijeklu, neodgovarajući temperaturni režim čuvanja, te nehigijensku manipulaciju proizvodima u trenutku kontrole – kazala je Brdarić.

Prema njezinim riječima, radi utvrđenih nepravilnosti inspektori su izrekli 36 novčanih kazni u ukupnom iznosu 36.050 KM, te u pet slučajeva naredili neškodljivo uništenje oko 150 kg mesa i mesnih proizvoda koji nisu imali odgovarajuću veterinarsku dokumentaciju.

Kontrole na ove okolnosti bit će nastavljene i u predstojećem razdoblju u redovitim i usmjerenim nadzorima, najavljeno je iz Županijske uprave za inspekcijske poslove SŽ.

(Fena)

2 komentara

Komentiraj: