UNICEF upozorava: Necijepljena djeca ne smiju u školu niti na javna mjesta

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, u Sarajevskoj županiji dosad je registrirano 236 oboljelih od ospica, u SBŽ-u 13, USŽ-u 7 i ZDŽ-u 6, što čini broj od ukupno 262 oboljela.

U SŽ-u zabilježen je i jedan smrtni slučaj, a radi se o sedmomjesečnoj bebi koja je preminula jer nije bila cijepljena.

Zabranjen dolazak u školu

Upravo je tragična vijest o smrti bebe ponovno u javnosti pokrenula burne rasprave “za” i “protiv” cijepljenja, piše Večernji list BiH.

Dok je struka jedinstvena u stavu da se djeca moraju cijepiti te da cjepivo ne izaziva nikakve štetne posljedice za djetetovo zdravlje, mnogi roditelji i dalje su skeptični i odbijaju cjepivima zaštititi djecu od zaraznih bolesti. Osim činjenice da na taj način ugrožavaju zdravlje svog djeteta, roditelji koji se protive cijepljenju izravno krše i Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Anticijepna “histerija” u BiH posljednjih godina sve više uzima maha, umnogome zahvaljujući i utjecaju mnogih javnih osoba iz regije, ali i iz BiH, koje smatraju da su cjepiva rizična i nedovoljno ispitana. Protivnici cijepljenja uporno tvrde kako cjepiva u zemljama Zapada nisu obvezna te da se tamošnja djeca godinama ne cijepe. No, vijesti, koje sa Zapada pristižu posljednjih dana, demantiraju ih.

U Njemačkoj, istina, ne postoji obveza cijepljenja, nego Državno povjerenstvo za cijepljenja godišnje izdaje preporuke roditeljima o tome koja su cjepiva smislena. Zbog masovne pojave ospica u nekim regijama poput Donje Saske, Njemačko društvo za dječju i medicinu mladih iznova je iznijelo prijedlog za uvođenje obveze cijepljenja protiv ospica u Njemačkoj. U nekim dijelovima savezne pokrajine Donja Saska škole su zbog naglog porasta broja oboljelih od ospica od početka godine zabranile dolazak učenicima koji nisu cijepljeni.

Više od 300 osoba dosad je oboljelo od ospica u 15 američkih država, a brojka je gotovo ista kao u BiH koja je neusporedivo manja od SAD-a. Gotovo polovina slučajeva dogodila se u okrugu Rockland, sjeverno od New Yorka. Taj okrug prošlog tjedna zabranio je svim necjepljenim osobama posjećivati javna mjesta. Zbog epidemije ospica, koja traje gotovo 6 mjeseci, okrug Rockland u državi New York proglasio je izvanredno stanje.

Čak i zatvorske kazne

Svim osobama mlađim od 18 godina koje nisu cijepljene protiv ospica bit će zabranjen pristup javnim mjestima u idućih 30 dana ili dok ne prime prvu dozu kombiniranog cjepiva MMR, kazao je Ed Day, načelnik Rocklanda. U javna mjesta spadaju, između ostalog, trgovački centri, restorani, autobusi i vlakovi. Policija neće tražiti potvrde o cijepljenju, ali roditeljima prijeti kazna od 500 $ i do 6 mjeseci zatvora ako odbiju cijepiti djecu. Vlasti kažu da su mjere uvedene da bi roditelji shvatili koliko su ospice opasne.

Svaki novi slučaj novi je rizik od upale pluća, encefalitisa, oticanja mozga ili, u slučaju trudnica, prijevremenog poroda, što može dovesti do komplikacija pa čak i smrti, kazao je Day. Cijepljenje je jedini način sprječavanja bolesti, a vijesti iz Njemačke i SAD-a demantiraju one koji tvrde da se cijepljenje na Zapadu ne provodi.

(www.jabuka.tv)


5 komentara

  • Kako to da ne smiju u školu ili javna mjesta. Koga time ugrožavaju – vjerovatno cijepljenu djecu.
    Farmaceutska mafija.

    • Pa da, ugrozavaju necijepljenu djecu, upravo! To je nesto sto se zove kolektivni imunitet. Nemoj gluposti pisati kad ne razumijes elementarne stvari.

    • Ma daj molim te ne preseravaj se. Cjepiva su jedan od najvecih izuma u povijesti covjecanstva, a ti to svodis na ”nek se potpise”. Nemoj cijepiti, ali nemoj ni trcati u bolnicu kad dijete oboli od bolesti koja je davno iskorijenjena, i zasigurno ih nemoj dovoditi u kontakt s drugom djecom. Zakonski zabraniti i strogo novcano i zatvorski kaznjavati one koji ne cijepe vlastitu djecu i time ugrozavaju i druge ljude! I to sve na temelju kojekakvih piskaranja na Internetu, teorija zavjera i polovnih informacija. Pazi netko se obrazovao 10 godina i specijalizirao u oblasti epidemiologije da im Andja iz Dreznice i Pero iz Jara ne kazu kako stoje stvari. Zalosno.

  • Za ccccc
    Necijepljena djeca ugrožavaju samo necijepljenu djecu. Zašto bi onda to bio problem za cijepljenu djecu. Ti i oni što misle kao ti cijepite svoju djecu i nemate problema. Pustite druge da razmišljaju svojom glavom. Dosta nam je kolektivnog nametanja mišljenja.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.