UNICEF poziva ŽZH da omogući početak školske godine za prvi razred osnovne škole u rujnu

Zabrinuta praksom Županije Zapadnohercegovačke o skraćenom trajanju nastave prvog razreda osnovne škole odgađanjem početka školske godine do siječnja 2014. godine, predstavnica UNICEF-a u BiH poziva županijske vlasti da ponovno razmotre ovakvu praksu i osiguraju da nastava za prvi razred osnovne škole počne u rujnu, kao i u svim ostalim dijelovima države.

Predstavnica UNICEF-a u BiH, gđa. Florence Bauer, u svom pismu kaže: “Kao što smo i razgovarali sa predstavnicima županijskog Ministarstva obrazovanja protekli tjedan, skraćivanje trajanja nastave prvog razreda djeluje na razvoj djece, budući da njima treba cijela školska godina kako bi adekvatno završili sudjelovanje u programu, ali i kako bi bili u školskom okruženju gdje se mogu družiti sa djecom i potpuno razviti svoje sposobnosti.

Ovakva praksa se suprotstavlja načelima Okvirnog zakona o obrazovanju, koji predviđa devet godina za osnovno obrazovanje i u kojem se tvrdi da svi razredi moraju trajati jednako.”, dodala je Florence Bauer.

Zabrinutost dijelimo i sa učiteljima koji su, preko svoga udruženja, izrazili veliku brigu o djelovanju “skraćenog prvog razreda” na razvoj djece.

UNICEF stoga toplo preporučuje promjenu ovakve prakse, kako bi se djeci omogućilo da u prvi razred krenu u rujnu i time osigurala ista prava za djecu iz Županije Zapadnohercegovačke kao i za svu drugu djecu u državi.14 komentara

 • MA OVO NEMA NIGDJE , SAMO U ZHŽ-U.
  NIKOG OVI NAŠI NE SLUŠAJU,SAMO MISLE NA SVOJU GUZICU , A ONDA NA KRAJU BUDU ZABRINUTI SLABOM PROLAZNOŠĆU DJECE..
  MALENIMA JE JEDNOSTAVNO PREVIŠE GRADIVA U PRVOM RAZREDU I PREVIŠE 4 SATA DNEVNO…
  ALI NAŠE GLAVEŠINE NE MISLE TAKO.
  NEMAM DIJETE U PRVOM , ALI SUOSJEĆAM SA RODITELJIMA KOJI IMAJU..
  NIGDJE,AMA BAŠ NIGDJE NEMA DA PRVI RAZRED TRAJE POLA GODINE , OSIM NARAVNO U ŠB.MORAMO SE ISTICAT PO NEČEMU,JBG , PA MAKAR SE TO NESTO LOMILO NA LEDJIMA ONIH NAJMANJIH I NAJSITNIJIH!!

 • Imam dijecu u prvom i drugom razredu. Hvala Bogu na ovakvoj politici pa je mojoj dijeci omogućeno da odmah idu u politiku. Toliko od škole im i treba da bi u životu bili kao ovi debili na vlasti. Samo me zanima zašto bi i ostali išli čitavu godinu kad je dovoljno samo polugodište,,,,džaba tene trošit,,,,,što će im prvo polugodište 🙁

 • onaj tko želi učiti on će učiti bio u školi tri mjeseca il pola godine ,,moš misliti kolko će dijete izgubiti za ta tri mjeseca što ne ide u školu, izgubiti će samo učitelji te tri plate i ništa više , a kolko smo pametni vidimo po kladionicama , 99 % roditelji dijeci nakon školovanja il studiranja nađu zaposlenje ,pa gdje su nam te pametne glave, ta tri mjeseca će nas učiniti pametnim smješno

 • Unicef se zabrinu??!!! Samo bi se zabrinuli da im ne dođe plaća. Mlate praznu slamu. Postoje samo radi sebe. Jesu li se zabrinuli što nas je sve manje, što narod ode, što nema dječjeg doplatka…..

 • vala ne gnjavite vise bar sto problema ima vaznijih od ta 3 mijeseca i za ovo stalno nabrijavanj neko prima placu a sto pola roditelja nema za teke to je njihov problem

 • svakakvih vijesti i komentara sam pročitao na ovim portalima a posebno na Jabuka tv o školi i školovanju u ŽZH,ali još niko nije objavio a niti prenio neku analizu stanja u školstvu ko je za takve stvari stručnjak,pa mi pade na pamet da mi i nemamo školovanog čovjeka za takvo nešto ili možda imamo ali nemože doći do riječi od ovih kvazi-političkih struja,jer nitko nemože biti pametan ako mu to neko ne dozvoli,tako ispada,i sad mi neko može reći da kod nas ne vlada jednoumlje ili anarhija

 • Prestavnike unicefa primio je savjetnik ministrice Miljenko Tosić-marksist; nakon toga je otišao u komitet da prijavi drugovima njihovu subrezivnu djelatnost

 • Svakako u normalnom svijetu se polazi sa 7 godina u školu, uvidjeli su da je 6 godina premalo za polazak u školu. Bolje da djeca još malo uživaju, to im je jedini period u životu bez briga. Zato ih pustite da se igraju, sve ima svoje vrijeme i mjesto!

 • Brinu li u Unicefu što je obrazovanje obavezno a nije plaća, osiguranje, uopće zaposlenje po nekim normalnim kriterijima kao što su duljina čekanja na Zavodu za zapošljavanje i socijalni momenti.

  • Napokon sam se uvjerio da ne zapošljava HDZ svoje kadrove jer u Drinovcima je primljena osoba iz Širokog Brijega koja potiče iz pravaško-udbaške obitelji a sve to odradio Nikica Tomas inače ravnatelj županijske uprave za inspekcijske poslove i ujedno cenzor portala grude onlein info koji briše moje komentare čim ga se spomene.Pametnom dosta da zaključi tko uistinu vlada.?!

 • zanimljivo-pravaško-udbaške!!!
  kakvim se sve etieketama služe naši dragi komentatori,čiji je dotični Nikica Tomas(hdz)?,,

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.