UNICEF: Ako COVID-19 preraste u trajnu krizu može povećati smrtnost djece

U idućih šest mjeseci, dnevno bi, od uzroka koje je moguće spriječiti, moglo umirati dodatnih 6.000 djece kako pandemija COVID-19 nastavlja slabiti zdravstvene sustave i uzrokuje prekide u pružnju usluga – priopćio je UNICEF danas.

UNICEF ovog tjedna pokreće #Reimagine, globalnu kampanju čiji je cilj spriječiti da pandemija COVID-19 preraste u trajnu krizu za djecu, naročito onu najugroženiju – kao što su djeca pogođena siromaštvom, isključivanjem ili nasiljem u obitelji.

Putem ove kampanje UNICEF upućuje hitni apel državama, javnosti, donatorima i privatnom sektoru da se pridruže UNICEF-u u pokušaju da se na ovu situaciju odgovori te da se svijetu, koji je trenutno pod opsadom koronavirusa, pomogne da se oporavi i organizira na jedan novi način.

U priopćenju UNICEF-a se navodi da bi u idućih šest mjeseci, dnevno, od uzroka koje je moguće spriječiti, moglo umirati dodatnih 6.000 djece kako pandemija COVID-19 nastavlja slabiti zdravstvene ssutave.

Dodaje se da je ova procjena zasnovana na analizi koju su proveli istraživači iz Škole javnog zdravlja Johns Hopkins Bloomberg i koja je nedavno objavljena u žurnalu The Lancet Global Health.

Prema najgorem od tri scenarija u 118 zemalja sa niskim i srednjim prihodom, u ovoj analizi se procjenjuje da bi samo u idućih šest mjeseci moglo biti zabilježeno dodatnih 1,2 milijuna smrtnih ishoda kod djece mlađe od pet godina usljed smanjene pokrivenosti redovnim ljekarskim pregledima i akutne neuhranjenosti, navodi se u saopćenju.

Ova dodatna smrtnost kod djece bit će, dodaje se, pridodana broju od 2,5 milijuna djece koja svakih šest mjeseci već umiru prije svog 5. rođendana u ovih 118 zemalja koje su bile predmet studije čime bi se mogli ugroziti rezultati skoro desetljetnog rada na iskorjenjivanju smrtnosti djece mlađe od pet godina koju je moguće spriječiti.

Također, smrtnost majki, koja sada u nekim zemljama iznosi 144.000 u šestomjesečnom razdoblju, mogla bi se povećati za 56.700.

Prema najgorem scenariju, globalni broj djece koja umiru prije petog rođendana bi se mogao povećati  prvi put u posljednjih nekoliko desetljeća, izjavila je izvršna direktorica UNICEF-a Henrietta Fore.

Ne smijemo, istaknula je ona, dopustiti da majke i djeca postanu kolateralna šteta u borbi protiv virusa i da desetljeća napretka u smanjivanju smrtnosti majki i djece koju je moguće spriječiti budu izgubljene.

Iz UNICEF-a navode da u zemljama sa slabim zdravstvenim sustavima COVID-19 uzrokuje prekid u lancima snabdijevanja medicinskim potrepštinama i opterećenje u finansijskom smislu i u smislu ljudskih resursa.

Odlasci u zdravstvene ustanove se smanjuju usljed karantena, policijskog sata i obustave prijeevoza, kao i zbog straha od infekcije koji je prisutan među stanovništvom.

U komentaru na izvještaj objavljen u Lancetu, UNICEF upozorava da bi ova situacija mogla potencijalno dovesti do povećanja smrtnosti majki i djece, navodi se u priopćenju.

(Fena)

2 komentara

  • Puno nas je kojima bi bilo bolje da se nikad nismo ni rodili,i pitam se ako je Bog ljubav odkud ovolika patnja neduznih,ne oni koji se svjesno unistavaju cigatetan ,drogom ,alkoholom……nego nas koji nismo imali izbora ,niti priliku od rodenja da imamo minimum dostojanstva

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.