Unatoč krizi, Vlada Federacije BiH obavila 88 posto planiranih aktivnosti

Federalna ministarstva su u prošloj godini izradila ili pripremila 66 zakona, od kojih je 48 usvojeno na Vladi, piše Večernji list BiH. Ovo se navodi u godišnjem izvješću koje je temeljem podataka dobivenih od samih ministarstava izradio Federalni zavod za programiranje razvoja.

Velika učinkovitost

Za godinu koja je, kako je općepoznato, bila obilježena blokadama, opstrukcijama, nesuglasicama u funkcioniranju koalicije na federalnoj razini, spomenuta brojka izrađenih i usvojenih zakona i ne zvuči loše. Osim spomenutih zakona, u 2017. godini su izrađene i dvije uredbe, od kojih je jedna usvojena na Vladi. Doneseno je i osam odluka, 32 pravilnika (24 usvojena na Vladi), 6 strategija (4 usvojene na Vladi) i 14 ostalih dokumenata (upute, proračun, plan javnih investicija, akcijski planovi, procedure, sporazumi, programi, planovi itd.).

Ministarstva su, općenito gledano, zadovoljila formu izvještavanja, s tim da pojedina ministarstva nisu iskazala utrošena sredstva u odnosu na planirana, navodi se u dokumentu Federalnog zavoda za programiranje razvoja, prenosi Večernji list.

Ukupan postotak izvršenja planiranih aktivnosti na razini Vlade FBiH u 2017. godini iznosi 88%. Izvješća ministarstava sadrže uvodni dio o najznačajnijim aktivnostima ostvarenim u izvještajnom razdoblju, tabelarni pregled godišnjih rezultata i aktivnosti po strateškim i operativnim ciljevima uz obrazloženja onih koji nisu realizirani u potpunosti, tabelarni pregled ukupnog postotka izvršenja aktivnosti te postotak utrošenih sredstava i tabelarni pregled stupnja izrade planiranih zakona i podzakonskih akata. Ukupni postotak izvršenja planova po ministarstvima treba uzeti s rezervom jer ovlasti, zadaće i odgovornosti pojedinih ministarstava u federalnoj Vladi ni izbliza nisu jednaki. Tako ne iznenađuje podatak da je jedino Ministarstvo obrazovanja i znanosti imalo stopostotni učinak.

Poznato je da ovo ministarstvo skoro i nema nikakve ustavne ovlasti te da mu je uloga “koordinirajuća”. Po 98 posto izvršenih aktivnosti u protekloj godini imaju Ministarstvo prometa i veza i Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica. Tek nešto manji postotak izvršenja imaju Ministarstvo kulture i sporta (97%) i Ministarstvo trgovine (96%).

Agenda i postoci

Iznad 90% su još i Ministarstvo za pitanja branitelja, Ministarstvo rada i socijalne skrbi i Ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta.

Ipak, glavnina posla na provedbi Reformske agende, ali i ukupnih aktivnosti Vlade, bila je na Ministarstvu financija pa ohrabrujuće zvuči podatak da je ovo ministarstvo izvršilo 86 posto planiranih aktivnosti. Najmanji postotak izvršenja je registriran kod Ministarstva okoliša i turizma – 68%, odnosno dvije trećine od planiranog.

(www.jabuka.tv) 


3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.