UN zabrinut za prava bh. radnika, zbog straha od otkaza šute i trpe

Položaj radnika u BiH već desetljećima na nezavidnoj je razini. Prinuđeni su jeftinom prodavanju svoje radne snage jer veliki broj nezaposlenih, spremnih raditi i za manju plaću, činio je rezervu poslodavcima, piše Večernji list.

Prava radnika

O nezavidnom položaju radnika u BiH govore i podaci o radu na crno. Prema procjenama, oko 200.000 radno aktivnih ljudi u BiH radi bez prijave, bez plaćenog mirovinskog i socijalnog osiguranja, a teška ekonomska situacija ih je natjerala prihvatiti ovakav nelegalan vid zaposlenja.

O prijavljivanju i plaćanju doprinosa ne smiju ni pitati poslodavca jer se boje da će izgubiti posao, a o dugoročnoj budućnosti i mirovini i ne pomišljaju. A oni koji i počnu razmišljati uglavnom odlaze u druge zemlje koje im jamče barem osnovna radnička prava. Upravo odlasci iz BiH doveli su do situacije da bh. tvrtke ne mogu pronaći radnike.

Radnici, čak i oni koji su bez posla, više ne žele raditi za 400 KM, već radije za plaću od 500 eura odlaze u Slovačku i Češku ili, još bolje, u Njemačku ili Irsku. Kada se pogleda broj onih koji odlaze, jasno je da trenutačna politika realnog sektora i niskih plaća ne predstavlja održivo stanje jer su plaće preniske, a zaštita radnika nikakva. Plaća koju nude poslodavci u BiH nedovoljna je samo za hranu, a o drugim troškovima da i ne govorimo.

Zahtjev sindikata

Savez samostalnih sindikata BiH priopćio je kako već nekoliko godina upozorava na to da minimalna plaća mora biti usklađena s minimalnim životnim troškovima te da trenutačno stanje u BiH predstavlja kršenje osnovnih normi i principa zajamčenih, između ostalog, i Općom deklaracijom UN-a o ljudskim pravima te Konvencijom Međunarodne organizacije rada 131 o minimalnoj plaći. – Da smo u pravu, govore i napomene Odbora za ekonomska, socijalna i kulturna prava Ekonomsko-socijalnog vijeća UN-a, a koje su dane na 2. obiteljsko izvješće o BiH.

Odbor je izrazio i duboku zabrinutost što poslodavci ne poštuju svoje zakonske obveze prema svojim zaposlenicima, samovoljno otpuštaju zaposlenike ili ne plaćaju plaće ili doprinose za socijalno osiguranje navrijeme. Posebno je istaknuto kako je neprihvatljivo da poslodavci zanemaruju svoje zakonske obveze prema trudnicama i ženama koje su na rodiljskom dopustu – naveli su iz SSS BiH.

Sindikati traže da minimalna plaća u BiH bude 620 KM, što je za 50% više od trenutačne, koja iznosi 410 KM. I da se zahtjev sindikata prihvati, 620 KM nedovoljno je i samcu za preživjeti mjesec dana u BiH, a kamoli jednoj obitelji. Računica je jasna – svi koji rade, rade za plaću i ako njome sebi i svojoj obitelji ne mogu osigurati pristojan život, to je sasvim dovoljno da napuste ove prostore i idu tamo gdje će moći živjeti od svog rada. No, sve ovo bh. vlast očito i ne zabrinjava.

(www.jabuka.tv) 


1 komentar

  • Plaće trebaju biti minimalne u visini prosječne plaće koja iznosi 850 KM .
    A mirovine treba odrediti za ljude koji su odradili 40 godina da budu ,kao što je i Je i Hrvatska i Slovenije prošle godine morala dati u iznosu
    minimalno od 500 eura.
    minimalne mirovine koje sad iznose 326 KM podignuti barem 4 puta manju od najviše koja iznosi 2174 KM. A kod nas primaju 2000 KM mirovine a imaju vrlo malo rada i radnog staža a kako ?
    Ali ništa od tog nema dok ovi iz EU ne budu uočili i htjeli narediti da ovo se mora ispraviti.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.