UN upozorava na “klimatsku katastrofu” u svijetu

Svijet se kreće prema “klimatskoj katastrofi”, upozorio je UN u četvrtak u izvješću koje je pokazalo koliko su zemlje zapravo udaljene od zacrtanih i “nedostatnih” klimatskih planova.

Izvješće UN-ovog programa za okoliš (UNEP) upozorilo je na veliki jaz između potrebnih aktivnosti za ograničenje rasta globalne temperature kako bi se izbjegli najgori učinci klimatskih promjena i onoga što zemlje čine i što su se obvezale učiniti.

Aktualne klimatske politike vode prema zagrijavanju od 2,8 Celzijevih stupnjeva, a planovi zemalja za iduće desetljeće doveli bi do porasta temperature od 2,4 do 2,6 Celzijevih stupnjeva.

Prošlo je vrijeme za postupne promjene i samo nas temeljna transformacija naših gospodarstava i društava može spasiti od ubrzane klimatske katastrofe, upozorila je izvršna direktorica UNEP-a Inger Andersen.

U skladu s Pariškim klimatskim sporazumom iz 2015., zemlje su obećale poduzeti mjere za smanjenje emisija stakleničkih plinova kako bi ograničile globalno zagrijavanje na znatno ispod 2, odnosno 1,5 Celzijeva stupnja.

Svijet je već suočen s učestalijim poplavama, olujama, toplinskim valovima i šumskim požarima, a ako se premaši granica zagrijavanja od 1,5 Celzijeva stupnja očekuju se još razornije ekstremne vremenske prilike.

Procjenjuje se da će klimatski planovi, poznati kao nacionalno određeni doprinosi (NDC), smanjiti globalne emisije do 2030. između 5 i 10 posto, odnosno za tri do šest milijardi tona, usporedno s politikama koje su sada na snazi, prenosi Hina.

No potrebno je smanjiti štetne plinove za još 20 do 23 milijarde tona do 2030. kako bi se postigao cilj ograničenja temperature na 1,5 Celzijeva stupnja, odnosno 12 do 15 milijardi tona za zadržavanje unutar granice od 2 Celzijeva stupnja.

Zemlje su skrenule s puta da ostvare i svoje globalno “vrlo nedostatne” klimatske planove, upozorava se u izvješću koje je objavljeno uoči najnovijih međunarodnih klimatskih pregovora u Sharm El-Sheikhu u Egiptu.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pozvao je razvijene zemlje da budu predvodnice ambicioznijih klimatskih planova, na ukidanje ovisnosti o fosilnim gorivima te na veću angažiranost Svjetske banke u borbi protiv klimatskih promjena.

Moramo premostiti jaz u emisijama prije nego što nas sve zahvati klimatska katastrofa, dodao je Guterres.

(www.jabuka.tv)

13 komentara

  • Bog s tim nema ama bas nista. Plitko je razmisljanje ”vazda se minjalo”. Mogu i drugi faktori na to utjecati ili ubrzavati, kao sto utjecu. To taman da pusis 30 godina i zbog toga ti se pogorsa zdravstveno stanje i onda trijumfalno izjavis ”i prije se mrilo”.

  • Likovi koji ne znaju ni napisati ”globalne promJene” pa pisu ”promijene” nisu meritorne da o istima pricaju. Takodjer nije ni dr. sc. Fred Goldberg (potpuno nebitno da je Marsovac, a ne Svedjanin), s obzirom da doticni nema nikakvu znanstvenu pozadinu u oblasti klimatologije nego se njegov doktorat veze za podrucje metala, tocnije varenja. Po tvojoj logici, ti bi dopustio doktoru znanosti u podrucju matematike da te operira umjesto specijaliste kirurgije? Bgt ne blamiraj se, takvi mogu jedino tebi i takvima nesto ”objasniti”, a stvarni znanstveni u polju klimatologije imaju generalno prevladavajuce suprotno misljenje, stvar jednog covjeka koji uopce nije strucnjak u tom polju ama bas nista u tom pogledu ne mijenja osim tebi jer mislis da je ”provalio” nekakvu globalnu zavjeru, a ti jos pametniji od njega.

   • dugo vecih prevara nije bilo od ovih sto plase klimatskim promjenama, toliko je o ozbiljna prica da im politiku vodi curica 8.razred. Ljudi, ne budite glupi

   • Evo našeg dežurnog da nam kaže kako smo glupi i zatucani. Do 2020 godine dalmacija ce biti pod morem. To su naslovi ” medija” to jest plaćenika poput našeg dezurnog iz 2000 godine. I? gdje je dalmacija? šibe tamo slino pokvarena.

 • O ne…opet počinje. Ko ovo pu.i, stvarno je glup. Smičite krave, telad, kokoši, dajte nam kukce, 5 6,7 G mreže, digitalni novac. Što više kamera i svega. Ma, u stvari bacite bombu i ubijte me odmah. UN, naša nada…šta bi mi bez njih

 • Covjek sebe vazda drzi vecim nego stoje u stvarnosti. Naravno da zagadjenje koje svaki dan covjek cini prirodi ima i posljedice u prirodi. Medjutim svijet se mjenja i bez utjecaja covjeka , velike klimatske promjene su se desavale kad covjek jos nije naprav upozno vatru. Tako je bilo ledeno doba naprimjer, kad je citava evropa bila pod debelim ledom i to vrlo dugo. Onda opet stupila promjena i sve se otopilo. Covjek moze negdje svojim djelovanjem ubrzat neke procese ali nikako nije za samu promjenu. Kad bi se globalnom zagadjenju htjelo stvarno stat u kraj onda bi se industrija morala komplet ugasit a to niko nece. Ovako mnogi licemjeri vazda pricaju o cuvanju prirode a moraju vazda imat najnoviji mobitel , stari koji je jos super u kantu i eto novog otpada.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.