Umro od ugriza poskoka

Mijo Martinović Čmile (57) iz sela Borčana kraj Tomislavgrada umro je od ugriza poskoka. Nesretni je Mijo pokušao uzeti jaje ispod trna niže kuće, gdje je nesla jedna njegova kokoš, pa ga je otrovnica ugrizla za ruku. Odmah je odvezen u Dom zdravlja Tomislavgrad, a zatim prebačen u livanjsku bolnicu gdje je primio serum protiv zmijskog otrova. Zatim se Mijo vratio doma, a jučer ujutro mu je pozlilo, pa je nedugo nakon toga preminuo, piše Slobodna Dalmacija.

Čmile je bio veoma omiljen u čitavom duvanjskom kraju gdje je održavao elektromrežu na terenu čitave općine i bez pogovora uvijek, i po mećavi, bio na usluzi. Iza njega je ostala supruga sa sedmero djece, od kojih dvoje maloljetnika. Pokušali smo čuti mišljenje liječnika u livanjskoj bolnici, ali mi je sestra kazala kako ne smije davati izjave, dočim je dežurni liječnik bio zauzet.

Da velika suša ovih dana tjera zmije u naselja, potvrđuje i primjer Pere Radoša iz Seonice. On je prije nekoliko dana s obitelji stigao na odmor iz Austrije. I dok je otključavao vrata primijetio je poskoka na pragu koji se upravo uvlačio u vrata kroz rupu u središnjem “direku” plastičnih vrata. Otrovnica je nestala u vratima, a Pere je uz pomoć susjeda lupanjem po gornjem dijelu vrata natjerao poskoka da se vrati natrag, gdje je na kraju zaglavio. Opasnost od zmija vreba i u gradu.

Naime, mnogi se griju na drva, pa ovih dana dogone balvane koje režu i sijeku za zimsko grijanje. Pa se zna dogoditi da se s balvanima dotjeraju i kakvu otrovnicu koja se skrila u pukotine balvana. Zmije otrovnice vole se skrivati i u pijesku, pa nerijetko završe u betonu – kaže Joko Vukadin, vlasnik betonare u Tomislavgradu.

Osobno sam na jednoj svježe salivenoj betonskoj ploči vidio da iz nje viri nešto poput cijevi. Pomislio sam da se radi o “božuru” za struju. No, bila je to zmija koja se pokušala spasiti iz žitkog betona, ali joj je to uspjelo samo do pola prije nego se beton stvrdnuo.

(www.jabuka.tv)

2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.