Umro glumac poznat po ulozi Hagrida iz Harryja Pottera

Škotski glumac Robbie Coltrane, koji je glumio Hagrida u filmovima o Harryju Potteru i kriminalističkog psihologa Fitza u seriji Cracker, preminuo je u 72. godini života u petak.

Anthony Robert McMillan, kako glasi njegovo pravo ime, bio je najpoznatiji po svojim ulogama Hagrida, voljenog čuvara posjeda u školi za čarobnjake Hogwarts, i kriminalističkog psihologa doktora Eddieja ‘Fitza’ Fitzgeralda u britanskoj detektivskoj seriji Cracker.

Belinda Wright, koja je bila njegova agentica 40 godina, rekla je da je Coltrane preminuo u petak i zahvalila je medicinskom osoblju bolnice u Larbertu, blizu Falkirka u Škotskoj, na njihovoj “brizi i diplomaciji”.

Robbie je bio jedinstven talent, rekla je Wright u izjavi, dodavši da je upisan i u Guinnessovu knjigu rekorda nakon što je tri godine zaredom osvojio nagradu britanske akademije BAFTA-e za najboljeg glumca za ulogu Fitza u seriji Cracker, što je kasnije uspjelo i glumcu Michaelu Gambonu, s kojim dijeli rekord, prenosi Hina.

Vjerojatno će u sljedećim desetljećima najbolje biti upamćen kao Hagrid iz filmova o Harryju Potteru. Uloga koja je donijela radost i djeci i odraslima diljem svijeta i potakla niz pisama obožavatelja svakog tjedna tijekom 20 godina, kazala je Wright.

Obožavatelji Jamesa Bonda također pišu kako bi pohvalili njegovu ulogu u Zlatnom oku i Svijet nije dovoljan. Ja ću ga pamtiti kao odanog klijenta i divnog glumca, bio je izuzetno inteligentan, brilijantno smiješan, i nakon 40 godina što sam bila ponosna da me se zove njegovom agenticom, nedostajat će mi, dodala je Wright.

Coltrane je dobio titulu viteza 2006. za svoj doprinos drami i dodijeljena mu je BAFTA-ina škotska nagrada za izvanredan doprinos filmu 2011. godine.

Glumca je nadživjela njegova sestra Annie Rae, njegova djeca Spencer i Alice i njihova majka Rhona Gemmell.

(www.jabuka.tv)