Umrla Nora Šitum

Kako Index doznaje od obiteljskog prijatelja obitelji Šitum, malena Nora umrla je jutros u 5.20 po hrvatskom vremenu. Tada je skinuta s respiratora. Na aparatima je bila protekla četiri dana i stanje je bilo jako teško.

Vijest o smrti objavljena je u podne na službenoj Facebook stranici. Uz Norinu fotografiju stavili su link na pjesmu “Ultima partenza” u izvedbi klape Cambi te napisali stihove:

“Na ovu zemlju sam svratio
da ti namignem malo.
Da za mnom ostane nešto
kao lepršav trag.
I zato: ne budi tužan.
Toliko mi je stalo
da ostanem u tebi
budalast i čudno drag.

Noću,
kad gledaš u nebo,
i ti namigni meni.
Neka to bude tajna.
Uprkos danima sivim
kad vidiš neku kometu
da nebo zarumeni,
upamti: to ja još uvek
šašav letim, i živim.”

…Naš anđeo dobio je krila…”

Informacija nam je potvrđena i od strane organizatora akcije za prikupljanje pomoći.

Podsjetimo, u samo nekoliko dana građani Hrvatske prikupili su više od 5 milijuna kuna kako bi malena Nora mogla otputovati u Philadelphiju po “novi život”. Otputovala je 7. veljače, a dan kasnije bila je primljena u Wood Centre Dječje bolnice u Philadelphiji. Primio ju je dr. Stephan Grupp, dječji onkolog koji je prošle godine sedmogodišnju djevojčicu Emily Whitehead podvrgnuo prvoj eksperimentalnoj terapiji koja uključuje oslabljeni oblik HIV-a, poznatiji kao spori virus.

No, problemi su počeli tjedan dana nakon dolaska. Nora se osjećala slabo i imala je povišenu temperaturu pa je otkriveno da je “zaradila” trbušni virus koji je harao. Kada se stanje smirilo, 11. ožujka stigla je informacija kako se opet njeno zdravstveno stanje pogoršalo. Njen djed je pojasnio kako su se kod Nore pojavile gljivice koje su uobičajena pojava kod pacijenata koji primaju kemoterapiju, no problem je kada one dođu do mozga kao u Norinom slučaju. Zbog te infekcije Norino liječenje se nije moglo nastaviti.

Samo dva dana kasnije djevojčica je završila na intenzivnoj njezi jer je teško disala i dobila je visoku temperaturu. “Stanje je opasno”, poručili su na njenoj Facebook stranici.

Prije pet dana stigla je i posljednja poruka iz bolnice: “Nora i njezina najbolja prijateljica Barbie Vam šalju bezbroj pusa. Barbie je bila nešto malo bolesna , ali je doktorica NORA sve to sredila! Nora u srcu!”. Činilo se da je Nori bolje, no danas je stigla tužna vijest.

INDEX je u posjedu poruke koju je Norina majka Đana Atanasovska poslala prijateljima. Tužnu poruku koja nam je izmamila suze na oči prenosimo u cijelosti:

“Dragi prijatelji,

Noćas u 00:20, ili 05:20 po našem vremenu, naš je strašni lav odlučio sklopiti oči i odmoriti. Bilo je dosta i bilo je previše. Kad je njoj bilo dosta, onda znate da je stvarno bilo DOSTA!

Otišla je tamo gdje je ništa ne boli, gdje je nitko ne bode i gdje nema ni gljivica, ni leukemije ni patnje. Bili smo s njom do zadnjeg trenutka. Otišla je mirno i spokojno. Prelijepa kao i uvijek. S dugim trepavicama i najslađim majčinim obraščićima…baš kao da spava. Jer ona je samo htjela konačno leći i zaspati, uz svoje tatu i mamu, i da nam nitko drugi ne smeta. Pogotovo ne tamo neki doktori s iglama i tabletama.

Pleše negdje moja princeza, sretna i slobodna! Čuva nas i gleda! Naučila nas je što je ljubav. Promijenila nam je život.

Neće biti lako bez nje, ali ona će zapravo uvijek biti tu…

Imam jednu ranu na srcu koja jako boli. Ali svaki put kad zaboli, sjeti me tko je unutra. Kao prije šest godina kad me je lupala u stomaku.

Volimo vas i hvala vam na bezuvjetnoj i nesebičnoj potpori svo ovo vrijeme!
Nora u srcu 🙂

P.S. nadam se da je nebo dovoljno veliko za njenu energiju i hiperaktivnost. Ovdje nije imala dovoljno prostora :-)!”

(Index.hr)

17 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.