Umjetno kravlje mlijeko proizvodi se i u Europi

Umjetno kravlje mlijeko proizvod je na kojima rade mnoge kompanije diljem svijeta.

Smatra se ekološki prihvatljivim i jeftinim za proizvodnju. Na policama trgovina u SAD-u već se nalaze prehrambeni artikli koji su napravljeni od njega.

Izraelski start-up Remilk u Danskoj gradi najveću tvornicu na svijetu u kojoj će se ono proizvoditi, a posao je krenuo i u Njemačkoj, javlja Agroklub.

Uz pomoć mikroorganizama

Tehnologija izrade umjetnog kravljeg mlijeka naziva se precizna fermentacija. Njome dobijemo točno jedan proizvod. Na primjer, mliječni protein, kao što je protein sirutke ili kazein, pojasnio je za Agrarheute Grzegorz Kubik iz obiteljske mljekare Hochland u regiji Allgäu, na jugu Njemačke.

Za to su potrebni mikroorganizmi, kao što su kvasci ili bakterije. Dobra je stvar što se mikroorganizmi razmnožavaju sami, kaže Kubik pojasnivši da je potrebno samo nekoliko stanica kvasca ili bakterija da bi se dobilo puno mliječnih proteina.

Naglasio je da su toliko tehnički napredni da mogu sintetski proizvesti kravlje gene, koji kodiraju mliječne proteine, u laboratoriju, a uz pomoć Crispr/Cas tehnologije koja omogućava trajno umetnuti sekvence kravljih gena u genom mikroorganizama.

Velika konkurencija pravim mljekarima

A da bi se oni razvijali, dodaju im šećer te vitamine, vodu i sol. Proces se odvija u velikim inox posudama, na temperaturi 30 do 40 °C. Nakon nekoliko dana sakupe nastali mliječni protein, očiste ga te osuše u prah. Navode kako ih to čini stabilnima za skladištenje i olakšava transport.

Oni se dalje mogu prerađivati ​​– primjerice u mlijeko, jogurt i sir. U ovoj kompaniji ističu da je najveća prednost mala potrošnja vode. Prve procjene pokazuju da mikroorganizmi mogu uštediti do 90 posto vode u usporedbi s konvencionalnom proizvodnjom, precizira Kubik.

Ova obiteljska mljekara ima udio u izraelskom Remilku, a plan im je uz klasičan asortiman sireva, svojim kupcima ponuditi i zasebnu liniju proizvoda. Oni neće biti dostupni u Njemačkoj prije 2025. godine, otkrio je Kubik, ali smatra da bi za tradicionalne mljekare ovakvo mlijeko moglo predstavljati veliku konkurenciju. Naravno, potražnja za njima ovisi o potrošačima.

U kojim je artiklima?

Na tržištu SAD-a već se mogu kupiti prvi mliječni proizvodi s proteinima iz laboratorija. Start-up Perfect Day iz Berkeleya u Kaliforniji prodaje sladoled, mlijeko, krem ​​sir, čokoladu i proteinski frape u više od 5.000 američkih supermarketa.

Mars je prošlog ljeta lansirao čokoladu Perfect Day pod nazivom “CO2CAO”. Nestlé prodaje napitke marke Cowabunga u San Franciscu s proteinima Perfect Day dok General Mills ima liniju krem ​​sira koristeći Remilk stanične mliječne proteine.

(www.jabuka.tv | Foto: Pixabay)

16 komentara

 • Jesu li I majcino mlijeko proizveli umjetno? Imate li jos kakvih nakaradnih info. Soros otjeran iz Madjarske i preselio na Balkan sad ce biti jos financiranih nakaradnih tekstova i “informacija”!

  • Sto ti ovo smeta i kakve veze Soros s time ima? Jesi ti priglup malo ili sta? Kravlje mlijeko uopce nije dobro za ljude niti je potrebno za ljude. To inzistiranje da je casa mlijeka nekakvo zdravlje veze s vezom nema, nikakvo uporiste.

   • Gluposti. Domaće kravlje mlijeko i proizvodi od njega nisu štetni za ljudski organizam. Postoje ljudi kojima smeta laktoza, njima ne odgovara. Pa mlijeko je othranilo toliko generacija zdravih ljudi. Ove umjetne tvorevine su opasnost.

    • Mlijeko ti ne treba realno. Samo zato sto je nesto umjetno, ne mora znaciti da je lose za tebe. Isto tako, samo zato sto je nesto prirodno, ne znaci da je automatski dobro za tebe.

   • 12:31, kravlje mlijeko nije dobro.. reci to babi i dedi koje je krava odgojila i othranila.. nisu je džabe naši stari zvali drugom majkom..

 • Glavno je da mi nemamo svojih krava, a onda kupujemo što nam se ponudi. Nije nama Soros zabranio držati krave, mi smo sami skontali da nam je tako lakše. Kad bi sami sebi proizvodili što nam triba, onda bi Soros mogao dipliti šta hoće, kome bi to smetalo. Linost nam je ulaznica za sve što nevalja i samo sebe tribamo okrivljivati i nikoga drugog.

 • Jednostavno.
  Plan SAD-demona Gatesa, Kill-Billa. U Irskoj zelje poklati sve krave. Ne samo tamo. Takoder i gude. Navodno krave ko’fol prde previse, pa nose krvnju da je previse vruce na kugli zemaljskoj. A dobronamjerni eujgenicar i milijarder Bill, nudi meso proizvedenog iz labora i kukce za jelo ljudskom rodu. Ne samo boc-boc-drek.
  Sve je to plan SAD oligarhije, kojoj svjetska moc propada. Dugorocno planirano. A sto je sve otrovno u tom umjetnom mliku, pitaj ti Boga.

 • Mi smo učinkovitiji od Sorosa i Billa zajedno. Lipo smo posmicali sve krave i kad pojma nismo imali da tako puno prde i zagađuju atmosferu. Sad triba, ko u bajki, ići priko tri brda i tri sela da ugledaš kravu da pase. Ni mala dica pojma nemaju kako ta životinja izgleda, a nemamo blizu zoo vrt da im pokažemo. Nije nama Bill kriv, mi smo krivi. Lakše kupit kakvo bilo nego radit. Baš smo materijal za prihvatit sve tuđe!

  • Pa kod nas nema krava ima od rata a kao one zagađuju atmosferu.
   Dok su krave, ovce i koze čistile okoliš do rata, nije bilo zagađenja već sve zeleno i lijepo i čisto.

 • Pa normalno je da je umjetno zdravije,bolje za ljudski organizam.Zdravorazumski gledano to se uvjerenje jednostavno nameće.Nisu potrebne nikakve studije da nas u to uvjeravaju.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.