Umjeren rast povećava izglede za nova radna mjesta u BiH – Jabuka.tv

Umjeren rast povećava izglede za nova radna mjesta u BiH

Prema najnovijem Redovnom ekonomskom izvještaju za jugoistočnu Europu (SEERER) za 2016. u Bosni i Hercegovini se prognozira nastavak rasta, otvarajući put povećanju zaposlenosti i smanjenju siromaštva.

Za 2016. se projektira rast od 2,8 posto, što je nešto niže od 3,0 posto u 2015., uz prognoze da do 2018. dostigne 3,7 prosto, ako se strukturalne reforme budu provodile po planu. Očekuje se da ekonomski rast na regionalnom nivou dostigne 2,7 posto u 2016., što je povećanje u odnosu na 2,2 posto u 2015. Nastavak ubrzanja rasta se očekuje i tijekom 2017. i 2018.

Ovaj ubrzani rast pomaže povećanju zaposlenosti u Bosni i Hercegovini i utječe na smanjenje siromaštva u regiji, navodi izvještaj. Nezaposlenost u Bosni i Hercegovini je smanjena za 2,3 posto, ali se još uvijek kreće oko 25 posto.

“Srbija, najveća ekonomija u regiji, predvodi ovo ubrzanje rasta”, kaže Barbara Cunha, viši ekonomista Svjetske banke i vodeći autor izvještaja. “Srbija je ostvarila pomak s prošlogodišnjih 0,7 posto rasta, neposredno nakon poplava iz 2014., na očekivanih 2,5 posto ove godine.“

Očekuje se i da ostale ekonomije u regiji u 2016. održe rast u rasponu između 2,8 i 3,6 posto, uz izuzetak usporavanja u BJR Makedoniji. Rast se u mnogim zemljama pretače u radna mjesta. Zaposlenost je u prvoj polovini 2016. porasla za 4,7 posto u Srbiji i 6,7 posto u Albaniji.

“Snažniji rast počinje da ima pozitivan utjecaj na siromaštvo i nezaposlenost u regiji”, navodi Ellen Goldstein, regionalna direktorica Svjetske banke za jugoistočnu Europu. “Iako je stopa nezaposlenosti ostala visoka, na oko 25 posto u prosjeku, ove su godine stope nezaposlenosti smanjene u pet, od ukupno šest zemalja jugoistočne Europe.”

Globalne ekonomske okolnosti ne idu u prilog ekspanziji, ali za male ekonomije, poput ovih u jugoistočnoj Europi, interne reforme mogu stimulirati snažniji izvozno orijentirani rast, čak i u prilikama globalnog usporavanja.

“U zemljama sa snažnim reformskim programom dolazi do povećanja investicija, koje su u prvoj polovini 2016. postale solidan pokretač rasta”, kaže Katia Vostroknutova, vodeći ekonomist Svjetske banke i jedan od autora ovog izvještaja. “Privatne investicije su snažno doprinijele rastu u Srbiji i Albaniji, a fiskalni deficiti i javni dug su smanjeni kao odgovor na reforme u ovim zemljama”.
Prosječni fiskalni deficit u regiji je smanjen sa 3,6 posto u 2015. na 3,3, procenta u 2016. Ovim prosjekom su zamaskirane značajne varijacije između zemalja, gdje javni dug raste u onim zemljama u kojima su fiskalni računi bili prenapregnuti zbog velike javne potrošnje.

Izvještaj zaključuje da regija nastavlja rast bez obzira na teške prilike u Europi i svijetu. Da bi se rast održao, potrebne su dalje reforme u svrhu očuvanja makroekonomske stabilnosti, stimulacije aktivnosti privatnog sektora, jačanja efektivnosti javnog sektora i izgradnje otpornosti na vanjske šokove.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.