Umirovljenici od sada mogu osnovati radni odnos bez obustave mirovine

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH u srijedu je usvojio izmjene i dopune Zakona o mirovinsko-invalidskom osiguranju (MIO).

Riječ je o važnoj odluci koja se odnosi to da će umirovljenici koji odu u redovnu mirovinu moći zasnovati radni odnos bez obustave mirovine. Umirovljenicima je i ranije bilo moguće da rade na privremenim i povremenim poslovima bez obustave mirovine, ali sada je učinjen korak naprijed.

Usvajanje tih izmjena i dopuna Zakona predstavlja korak naprijed u priznavanju prava umirovljenika i osigurava da se postojeća praksa uskladi sa pravnim okvirom.

Federacija Bosne i Hercegovine time potvrđuje svoju posvećenost unaprjeđenju prava umirovljenika i izgradnji pravednog i transparentnog mirovinskog sustava, priopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Resorni ministar Adnan Delić je kazao kako usvojene izmjene prvenstveno imaju za cilj usklađivanje postojećih praksi sa pravnim okvirom, te formalno priznanje prava umirovljenika u skladu s odlukom Ustavnog suda.

Velika promjena za korisnike invalidskih mirovina u FBiH

(www.jabuka.tv | Foto: Freepik)

16 komentara

 • Ne zna čovjek bi li se smijao ili plakao. Ovo je čisto pogodovanje poslodavcima, jer im fali tegleće marve kao i dosad. Povišice mirovina i invalidnina nema, niti će ih biti, zaboravimo na to prije revolucije . Očito ni nepalcima se ne radi za ove misterije od plaće. Zemljo otvori se i progutaj ih

 • Ne može bolje.Sada će gazde zaposliti 90% umirovljenika.Samo ima jedan problem.Tko će uplaćivali u mirovinski???

 • Jadno.Izglasali da političari mogu raditi i primati najviše mirovine,kao što su i do sada radili.Svuda ih ima po javnim ustanovama i institucijama. Ta mogu radilti dok su živi ta nisu se umorili od posla.Ima i starijih i mlađih od 65 godina iako se u mirovinu ide sa 65 godina.Onda kako?
  A mladi školovani ljudi u Njemačku,Irska..
  A na drugoj strani tko je radio do 65 godine i dobio mirovinu 560-650 km,sramnih,ne mogu ni da hodaju a kamoli da rade.
  A 70% umirovljenika ima 650-750 km mirovinu,eto kakav je sustav i Mio.
  Dok plate lijekove i režije ,gladuju.

 • Ee jesu sta novo dali,sve isto,ali nek se samo nesto piše.
  Ja dobro jest za penzionere s velikim penzijama a ovi s porodičnom i invalidskom crknitee.

 • Pa to se već primjenjuje od 5. mjeseca 2023. Misle nas glevešine s posla spremiti u grob. Lipi Tito, žene od 55., a muškarci od 60. u mirovinu. Trebalo bi malo i uživati u toj mizeriji od mirovine, a ne raditi do groba, jer mirovine su mizerija i od njih se ne može živjeti. Sram vas bilo!

 • A vi što pljujete što fali ovome,a vami ništa ne valja marvo neradnička,pa dobro je da umirovljenik koji je u kondiciji radi ,,jer je bolje to nego da dolaze nepalci,talibani ,Turci itd,ok može pokoja draga filipinka naše gore list ili uredni filipinac,države Filipina koja ima cc120 000 000 stanovnik 95% Katolici bolji od nas Hrvata

  • Mater koja te je odgojila kao marvu je sigurno ponosna što ima takvog dilbera u leglu… Marš stoko bezobrazna, takve kao ti treba zgaziti kao stonogu

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.